Αιμίλιος Κύρου: Ο πρώτος ελληνικής καταγωγής Δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας

Ο ομογενής Δικαστής (Εφέτης), Αιμίλιος Κύρου (ΟΑ). Φώτο: Supplied

 

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο ομογενής Δικαστής θα είναι επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου καθώς προχωρά η μεταρρύθμιση του συστήματος και θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος του νέου φορέα επανεξέτασης Διοικητικών Υποθέσεων μόλις αυτός συσταθεί

 

Μελβούρνη.- Ο αξιότιμος Δικαστής Αιμίλιος Κύρου (Hon Justice Emilios Kyrou AO), θα είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής Δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας (Federal Court of Australia) και νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου (Administrative Appeals Tribunal – AAT).

Τον προτεινόμενο διορισμό του Δικαστή Κύρου, που γεμίζει με περηφάνια όλη την Ομογένεια, ανακοίνωσε η εκτελούσα χρέη υπουργού Δικαιοσύνης, γερουσιαστής Katy Gallagher και υπόκειται πλέον μόνο στην, τυπική ως επί το πλείστον, έγκριση του Γενικού Κυβερνήτη, David Hurley.

Πιο συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν της, η κα Gallagher επισημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτείνει προς τον Εξοχότατο Στρατηγό David Hurley AC DSC (Retd), Γενικό Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, να διορίσει τον Hon Justice Emilios Kyrou AO ως Δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας και ως Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου (AAT).

Υπενθυμίζει δε ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2022 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αντικαταστήσει το AAT με ένα νέο όργανο επανεξέτασης Διοικητικών Υποθέσεων.

Ως εκ τούτου, «ο διορισμός του νέου Προέδρου του AAT αποτελεί σημαντικό βήμα στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης επί του συστήματος επανεξέτασης Διοικητικών Αποφάσεων της Αυστραλίας».

«Ως Πρόεδρος, ο Δικαστής Κύρου θα ηγηθεί του AAT κατά τη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση και θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος του νέου φορέα επανεξέτασης Διοικητικών Υποθέσεων μόλις συσταθεί, για το υπόλοιπο της θητείας του διορισμού του». Η προτεινόμενη θητεία διορισμού είναι για πέντε χρόνια.

Στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης, αναφέρεται ακόμη ότι «ο Δικαστής Κύρου επελέγη μέσω μιας διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας … διαθέτει την εμπειρία και την ικανότητα να ηγηθεί ενός αξιόπιστου ομοσπονδιακού φορέα επανεξέτασης Διοικητικών Υποθέσεων με δίκαιο, αποτελεσματικό, προσβάσιμο (σε όλους) και ανεξάρτητο τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης (Mark Dreyfus KC MP), προστίθεται, κάλεσε όλους με τα κατάλληλα προσόντα να υποβάλουν αίτηση και ζήτησε επίσης υποψηφιότητες από τους επικεφαλής των Ομοσπονδιακών Δικαστηρίων (Federal Courts) και των Ανώτατων Δικαστηρίων (Supreme Courts) των Πολιτειών και των Περιοχών, το Νομικό Συμβούλιο της Αυστραλίας (Law Council of Australia) και τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αυστραλίας (Australian Bar Association) και τους αντίστοιχους φορείς των Πολιτειών και των Περιοχών.

«Όλοι οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή επιλογής, αποτελούμενη από τον Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τον πρώην επικεφαλής Δικαστή (Chief Justice) του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, Hon James Allsop AC και τον πρώην Δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Hon Ray Finkelstein AO KC».

Ο Δικαστής Κύρου, σημειώνεται, υπηρέτησε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτώριας (Supreme Court of Victoria) από το 2008, από το 2014 είναι Εφέτης στο Court of Appeal και τονίζεται ότι «είναι ευρέως αναγνωρισμένος για την ακεραιότητα, τη νομική αριστεία, την ανεξαρτησία και την ευφυΐα του. Έχει εμπειρία ως ηγέτης και διοικητικός και είναι ειδικός στο Διοικητικό Δίκαιο. Την Ημέρα της Αυστραλίας φέτος … διορίστηκε ‘Officer of the Order of Australia για διακεκριμένες υπηρεσίες στο Δικαστικό Σώμα και στο Δίκαιο, στις επαγγελματικές ενώσεις και στην κοινότητα’».

Η κα Gallagher, μέρους της αυστραλιανής κυβέρνησης, συνεχάρη τον ομογενή Δικαστή Αιμίλιο Κύρου για τον προτεινόμενο διορισμό του, καθώς και όλους όσοι υπέβαλαν υποψηφιότητα «για τον πολύ σημαντικό αυτό ρόλο».

Υπογραμμίζεται δε ότι «με την όποια επιφύλαξη της έγκρισης του Γενικού Κυβερνήτη, ο διορισμός ως Δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου θα γίνει αρχής γενομένης από τις  8 Ιουνίου 2023 και ο διορισμός του ως Προέδρου του AAT από τις 9 Ιουνίου 2023».

Ως προς τα διαπιστευτήρια του ομογενή Δικαστή Αιμίλιου Κύρου, επισημαίνεται ότι ως Εφέτης στο Court of Appeal του Supreme Court of Victoria, από το 2014, έχει συντάξει αρκετές αποφάσεις που αφορούν θέματα Διοικητικού Δικαίου.

Προηγουμένως, από το 2008 έως το 2014, ως Trial Judge στο Supreme Court of Victoria, ήταν ένας από τους Δικαστές που ήταν υπεύθυνοι για τον κατάλογο δικαστικών ελέγχων και εφέσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου (Supreme Court’s Judicial Review and Appeals List).

Από το 1990 έως το 2008, ήταν Εταίρος στο τμήμα Δικαστικών Υποθέσεων (Partner in the Litigation Department) της Mallesons Stephen Jaques.

Ήταν επίσης ο ιδρυτικός εκδότης της Victorian Administrative Law το 1985 και διετέλεσε εκδότης της μέχρι το 1998.

Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο Δικαστής Αιμίλιος Κύρου διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την παροικία και αποτελεί «Πάτρων της ΠΡΟΝΟΙΑΣ».

Έχει γράψει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Call me Emilios» (Να με λέτε Αιμίλιο).

Όπως γράφει στην Αυστραλία, στην αρχή, γεύτηκε και ο ίδιος τον ρατσισμό: «Θυμάμαι να με αποκαλούν με υποτιμητικούς ρατσιστικούς όρους στο σχολείο, όπως ‘wog’, ‘greaser’, ‘dago’, ‘choc’, ‘bald choc’ και ‘spag».

Γεννήθηκε στο χωριό Σφηκιά Ημαθίας, στη Βόρεια Ελλάδα και όπως έχει δηλώσει σε παλαιότερη εκδήλωση της «Φροντίδας», «ως παιδί, μετανάστης, έζησα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γονείς μου και άλλοι Ελληνοαυστραλοί της πρώτης γενιάς».

«Πήραν μια γενναία απόφαση να έρθουν σε αυτή τη χώρα και εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους».

«Αρκετοί από τους Ελληνοαυστραλούς πρώτης γενιάς, όπως οι γονείς μου, ήρθαν σε αυτή την χώρα με περιορισμένη εκπαίδευση και δούλεψαν σκληρά σε εργοστάσια μέχρι που ήρθε ο καιρός να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να γίνουν πλούσιοι. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν επιτυχημένοι. Η επιτυχία δεν μπορεί να μετρηθεί απλώς με το επάγγελμα του καθενός ούτε από το εισόδημά του«.

«Κατά τη γνώμη μου, οι Ελληνοαυστραλοί πρώτης γενιάς μπορεί να παρέμειναν αγράμματοι και να μην κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι, όμως πέτυχαν τον σκοπό τους. Έκαναν θυσίες και πρόσφεραν την ευκαιρία στα παιδιά τους να ευδοκιμήσουν. Ο ταπεινός τρόπος ζωής τους αποτέλεσε κινητήρια δύναμη για τα παιδιά τους για να σπουδάσουν και να χαράξουν μια λαμπρή επαγγελματική ή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Εξάλλου, η επιτυχία των παιδιών τους είναι και δική τους επιτυχία».

«Εγώ θα μπορούσα να αποτελέσω παράδειγμα κάποιου ο οποίος ευδοκίμησε λόγω της σκληρής δουλειάς των γονιών μου. Έχω μια σημαντική δικαστική θέση και λαμβάνω έναν καλό μισθό. Ωστόσο, αυτά δεν είναι κριτήρια που χρησιμοποιώ εγώ για να καθορίσω εάν η ζωή μου είναι επιτυχημένη».

«Τα κριτήρια που χρησιμοποιώ έχουν να κάνουν με το αν μου αρέσει αυτό που κάνω, αν η κοινωνία με σέβεται και εκτιμά το έργο μου και τη συνεισφορά μου στην κοινωνία και, ταυτόχρονα, αν έχω κάνει όλα όσα μπορώ ώστε να δημιουργήσω ένα στοργικό και οικογενειακό περιβάλλον, ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μου και ένα ασφαλές μέλλον για την οικογένειά μου».

Πηγή: neoskosmos.com