Νίκος Παπαϊωάννου : Μονόδρομος για Άγιο Δημήτριο ο εξορθολογισμός

Ο πρόεδρος του Αγίου Δημητρίου, Νίκος Παπαϊωάννου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»:/Χριστόδουλος Αθανασάτος

Μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη.- Την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός των οικονομικών -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται- είναι πλέον μονόδρομος για την βιωσιμότητα τόσο του σχολείου όσο και εν γένει της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Αστόριας εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»), ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος, ουσιαστικά, εν μια νυκτί, μετά τις δραματικές εξελίξεις του προηγούμενου μήνα, που οδήγησαν στην καρατόμηση του προκατόχου του, Στέφανου Θωμάτου, και άλλων στελεχών, τονίζει ότι δέχτηκε την θέση -παρά τις δεδομένες υποχρεώσεις του- προκειμένου να βοηθήσει σε μια κρίσιμη καμπή.

«Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Πέμπτη είχαμε συμβούλιο, την άλλη μέρα ήρθαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε εννέα -αν δεν κάνω λάθος- άτομα, απευθείας από την Αρχιεπισκοπή. Στην συνέχεια, νομίζω ξέρετε ότι δεν επεδίωξα να αναλάβω πρόεδρος. Επρεπε να διαλέξουν κάποιον από το Κοινοτικό Συμβούλιο και έβαλαν εμένα. Το δέχτηκα, παρά τις δυσκολίες λόγω του περιορισμένου χρόνου, διότι είμαι εδώ από μικρό παιδί», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως οι εξελίξεις αναμένεται να αρχίσουν να τρέχουν το άμεσο χρονικό διάστημα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι ο πρώην πρόεδρος, Στέφανος Θωμάτος, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και οικογενειάρχης. Αγαπάει το σχολείο και την εκκλησία, έχει τα παιδιά του στο σχολείο, προσπάθησε για το καλύτερο.  Επίσης, θέλω να τονίσω πως δεν τίθεται θέμα υπεξαίρεσης χρημάτων. Λανθασμένη οικονομική πολιτική ίσως, αλλά δεν κατηγορείται κάποια προηγούμενη διοίκηση ότι πήρε χρήματα», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας, προσθέτοντας ότι η οικονομική αιμορραγία του σχολείου ενδέχεται να οδηγήσει σε μια σειρά δύσκολων αποφάσεων.

«Πριν από ένα χρόνο είχε πει ότι σύντομα θα έχουμε θέμα, διότι το σχολείο είχε οικονομικές απώλειες και δεν είχαμε αρκετά παιδιά. Αυτήν την στιγμή έχουμε 520 παιδιά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας χρειαζόμαστε τουλάχιστον 650 με 700 παιδιά για να είμαστε καλυμμένοι και να βγαίνουν τα έξοδα. Ακόμα εκεί βρισκόμαστε», τονίζει ο Νίκος Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι η Σχολική Επιτροπή και η κοινότητα θα δώσουν προτεραιότητα στην αύξηση του αριθμού των μαθητών, με δεδομένο ότι το σημερινό στάτους αποδεικνύεται πως δεν είναι λειτουργικό.

«Εχουμε συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής (school board) στις 30 Μαϊου, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.Χρειάζεται αναδιάρθρωση.  Εάν πάμε όπως είμαστε επί χρόνια, το σχολείο κινδυνεύει. Κύριο ζητούμενο και πρώτη μας επιδίωξη είναι να φέρουμε επιπλέον μαθητές, προκειμένου να μην χρειαστεί να λάβουμε άλλες αποφάσεις. Θα έχουμε συναντήσεις για να δούμε πώς μπορεί να γίνει αυτός ο οικονομικός εξορθολογισμός, ο οποίος είναι το βασικό ζητούμενο στο τέλος της ημέρας», προσέθεσε ο κ. Παπαϊωάννου.

«Δεν μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο»

Την ίδια στιγμή, το Κοινοτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον πρωτοσύγκελο π. Ηλία Βίλη, ο οποίος είχε προειδοποιήσει -σε δραματικούς τόνους- τα μέλη της κοινότητας για τα οικονομικά προβλήματα του Αγίου Δημητρίου, προϊδεάζοντας για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Αντίθετα, ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει πως, επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απευθείας επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος, ωστόσο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθότι οι αλλαγές στο Συμβούλιο αποτέλεσαν, όπως τονίστηκε, προσωπική του απόφαση.

«Εγώ προσωπικά δεν έχω κάποια επαφή ακόμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ούτε μίλησα απευθείας μαζί του. Αυτό που μας διεμήνυσαν είναι πως υπάρχει διαθέσιμη οικονομική βοήθεια της Αρχιεπισκοπής μέχρι να καταφέρουμε να μπούμε σε τροχιά. Επίσης η Αρχιεπισκοπή έχει θέσει στην διάθεσή μας εξειδικευμένα στελέχη προκειμένου να μας βοηθήσουν να εξορθολογίσουμε τα οικονομικά μας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Στην συνέχεια, ο Νίκος Παπαϊωάννου έπλεξε το εγκώμιο τού επί χρόνια ευεργέτη της κοινότητας, Νίκου Ανδριώτη, τονίζοντας ότι ήταν «παρών» όταν η κοινότητα τον χρειάστηκε, ξεκαθάρισε όμως πως ακόμη και μια ενδεχόμενη γενναία δωρεά – που θα είναι καλοδεχούμενη- δεν θα αλλάξει τις αποφάσεις περί αλλαγής ενός οικονομικού μοντέλου που αποδείχθηκε μη βιώσιμο.

«Ο Νίκος Ανδριώτης είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Τον θυμάμαι από μικρό παιδί, όταν ήμουν παπαδοπαίδι στην εκκλησία. Μπορεί κάποιες φορές να ήταν αυστηρός, αλλά ήταν εκεί. Τον ρωτούσαν πόσα παιδιά έχει και αυτός έλεγε ότι έχει 1000 παιδιά, εννοώντας τους μαθητές του σχολείου και το εννοούσε. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την προσφορά του. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια και δωρητές. Εμένα όμως -επαναλαμβάνω- αυτό που θα μου άρεσε ήταν να δω περισσότερους μαθητές, να γίνει το σχολείο αυτό που ήταν κάποτε. Δεν το λέω από άποψη αριθμών, αλλά για να είναι το σχολείο δυνατό.  Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που έρχεται κάποιος τώρα και δωρίζει πολλά χρήματα, εάν απλώς επαναπαυθούμε σε μια δωρεά, τότε θα γίνει ένα μπάλωμα και το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί αργά ή γρήγορα», πρόσθεσε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

«Θα ήθελα να μιλήσω με το ΙΣΝ»

Τις τελευταίες εβδομάδες, με δεδομένη την οριακή κατάσταση του σχολείου, πολλοί ομογενείς θυμήθηκαν την χαμένη ευκαιρία της δωρεάς των 25 εκατομμυρίων δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τον Αγιο Δημήτριο, η οποία τελικά δεν προχώρησε λόγω διαφωνιών εντός Κοινότητας. Καταλήγοντας, ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε την επιθυμία να έχει μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

«Θα είμαι ειλικρινής: Δεν μπορώ να μιλήσω για γεγονότα στα οποία δεν ήμουν παρών. Δεν ήμουν εκεί όταν γινόταν η συζήτηση. Ξέρω όμως ότι το ΙΣΝ έχει βοηθήσει. Το σχολείο δεν πρέπει να χαθεί. Θα ήθελα, ως Νίκος Παπαϊωάννου και μιλάω προσωπικά, να έχω μια συνάντηση με τον Ανδρέα Δρακόπουλο», κατέληξε ο κ. Παπαϊωάννου.

Πηγή: ekirikas.com