Νέα Υόρκη: Πανηπειρωτική και «Αναγέννηση – Σουλιώτισσες» στο Ελληνο – Εβραϊκό Φεστιβάλ

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Ιωάννης Κατσίμπαρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών “Αναγέννηση” Χρίστος Πανταζής και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Πύρρος Σταύρος Ζιώγκας σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τα στελέχη των Σουλιωτισσών. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.

 

Νέα Υόρκη.- Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Ιωάννης Κατσίμπαρης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» Χρήστος Πανταζής και ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» πλαισιωμένοι από στελέχη του Γυναικείου Τμήματος «Σουλιώτισσες» το απόγευμα της Κυριακής, 21ης Μαϊου 2023 συμμετείχαν στο Ελληνο – Εβραϊκό Φεστιβάλ (Greek Jewish Festival) της Νέας Υόρκης.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από την ιστορική συναγωγή των Ρωμανιωτών Εβραίων από τα Γιάννενα (Kehila Kedosha Janina), επί της Οδού Μπρουμ στο νότιο τμήμα του Μανχάταν και είχε ως στόχο την προβολή των ελληνικών παραδόσεων, του πολιτισμού, των ηθών και των εθίμων και παρείχε την δυνατότητα στους Ρωμανιώτες και στους κατοίκους του Νότιου Μανχάταν να πάρουν μια γεύση από την πλούσια παράδοση της Ηπείρου.

Οι επισκέπτες απόλαυσαν την Ρωμανιώτικη Φιλοξενία και τα πολιτιστικά δρώμενα, μεταξύ των οποίων το χορευτικό της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Νιου Ρασέλ με επικεφαλής τον διακεκριμένο μετεωρολόγο Νικ Γκρέγκορη, την παράσταση του μουσικού συνόλου «Sounds of Cyprus» με την Έλενα Κρις και τον Πίτερ Δούσκαλη και να ξεφαντώσουν με την ορχήστρα του Σταύρου Θεοδώρου.

Οι αντιπρόσωποι του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και του Γυναικείου Τμήματος «Σουλιώτισσες» συμμετείχαν με τα λάβαρα και ενημέρωσαν τους επισκέπτες για το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο έχουν δημιουργήσει προ δύο δεκαετιών και το οποίο στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Ηπειρώτικου Σπιτιού στην Αστόρια.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ιωάννης Κατσίμπαρης εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή που του επεφύλαξαν τα ηγετικά στελέχη της Ρωμανιώτικης Συναγωγής τους συνεχάρη για το μουσείο που έχουν δημιουργήσει και για την αφοσίωσή τους στην διατήρηση των δεσμών τους με τα Ιωάννινα και γενικότερα με την Ήπειρο.

Η Ρωμανιώτικη Συναγωγή «Γιάννινα» διοργανώνει προσκυνηματικά ταξίδια στα Ιωάννινα και γενικότερα στην Ελλάδα και κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν τα πόστερ, οι αφίσσες και τα διαφημιστικά «Visit Epirus».

Στιγμιότυπο από την παράσταση του Χορευτικού της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στο Νιου Ρασέλ της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.

Ο πρόεδρος Χρήστος Πανταζής και τα άλλα στελέχη της «Αναγέννησης» κάλεσαν τους Ρωμανιώτες να επισκεφθούν το Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια και να ανταποδώσουν στην φιλοξενία τους.

Η συναγωγή των Ρωμανιωτών Εβραίων «Kehila Kedosha Janina» βρίσκεται στην διεύθυνση 280 Broome St  New York, χτίστηκε το 1927 από Γιαννιώτες που είχαν μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη, στις αρχές του 20ού αιώνα και είναι ένα από τα εμβληματικά κτίρια της περιοχής.

Στιγμιότυπο από το Ελληνο – Εβραϊκο Φεστιβάλ της; Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.

Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Ιωάννης Κατσίμπαρης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.

Ο Σταύρος Ζιώγκας, ο Νικ Γκρέγκορι και τα μέλη του Χορευτικοιύ του Νιου Ρασέλ. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.

Οι κυρίες του Γυναικείου Τμήματος “Σουλιώτισσες”. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.

Στιγμιότυπο από την παράσταση του συνόλου “Sounds of Cyprus” με την Έλενα Χρήστου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Σταύρου Ζιώγκα.