Στις 24 Ιουνίου θα ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού

Στις 24 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, μια ημέρα πριν δηλαδή από την επίσημη ημερομηνία των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου θα προσέλθουν στις κάλπες οι απανταχού απόδημοι που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο της διαμονής τους.

Αυτό προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το οποίο υπογράφεται από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και αφορά τον «ορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής και διάρκειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των βουλευτών στα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας».

Στο ένα και μοναδικό άρθρο του το Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει:

«Ορίζεται ότι η ψηφοφορία για την εκλογή των βουλευτών σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας, από τους εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, θα διεξαχθεί την 24η Ιουνίου 2023, ημέρα Σάββατο. Η διάρκεια της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας, ορίζεται από τις 7:00 μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας. Στην Υπουργό Εσωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι πέραν των 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, στις δεύτερες εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν περίπου 7.000 επιπλέον ψηφοφόροι, οι οποίοι έκαναν ετεροχρονισμένα την αίτηση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους και είχε παρέλθει η προθεσμία που είχε τεθεί για τις πρώτες εκλογές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις περίπου 30.000.

Η αύξηση των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού ενδέχεται να αυξήσει και τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων, καθώς για να δημιουργηθεί χρειάζεται μίνιμουμ 40 ψηφοφόρους.

Συνεδρίαζε η Διακομματική Επιτροπή

Σήμερα εν τω μεταξύ, συνεδρίαζε η Διακομματική Επιτροπή με θέμα την εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Η συνεδρίαση πραγματοποιούνταν στο υπουργείο Εσωτερικών και η εν λόγω Επιτροπή συγκροτήθηκε τη Δευτέρα, με σχετική απόφαση της Υπουργού Εσωτερικών.

Στην Επιτροπή μετέχει η Υπουργός Εσωτερικών, ως πρόεδρος, την οποία αναπληρώνει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, σύμφωνα με την παρ. 1στ του προοιμίου της παρούσας, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Η Επιτροπή έχει αποφασιστική αρμοδιότητα και έργο της είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παρ. 3 του ως άνω άρθρου.

Εργο της Γραμματείας της Επιτροπής είναι η προετοιμασία των εισηγήσεων, η λήψη και διαβίβαση των αιτήσεων, η τήρηση πρακτικών, η αρχειοθέτηση και ταξινόμηση όλων των εγγράφων της Επιτροπής καθώς και κάθε άλλη απαιτούμενη εργασία για την εύρυθμη λειτουργίας της.