Το Πανεπιστήμιο Macquarie είναι το μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο για τις εξετάσεις ελληνομάθειας στην Αυστραλία

Φωτογραφίες: Πανεπιστήμιο Macquarie/Supplied

Οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας 2023 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Macquarie της ΝΝΟ στις 23 – 24 – 25 Μαΐου. Τα επίπεδα επάρκειας A1-Α2 εξετάστηκαν την πρώτη μέρα, και τα επίπεδα B1-Γ2 εξετάστηκαν τις επόμενες δύο ημέρες. Σχεδόν 100 υποψήφιοι πήραν μέρος στις εξετάσεις το Μάϊο 2023.

Το Πανεπιστήμιο Macquarie είναι το μοναδικό πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας στη ΝΝΟ από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) στη Θεσσαλονίκη. Το Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Macquarie University (Department of Media, Communications, Creative Arts, Language and Literature, Faculty of Arts – MCCALL) κατατάσσεται ανάμεσα στην 101-150 θέση παγκοσμίως στη διδασκαλία γλωσσών στο QS 2023 Subject Rankings.

Το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, είναι ο μοναδικός κρατικός τίτλος πιστοποίησης ελληνομάθειας, επίσημα αναγνωρισμένος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, που επιβεβαιώνει τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε 6 επίπεδα, που αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ). Αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από το NESA (New South Wales Education Standards Authority).

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επίδοσης της Ελληνικής Γλώσσας διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο Macquarie. Δύο πράγματα με κάνουν να νιώθω υπερήφανη και μου γεμίζουν δύναμη να συνεχίζω: οι υποψήφιοι ελληνικής και μη ελληνικής καταγωγής που προετοιμάζονται, μελετούν και να παίρνουν μέρος στις εξετάσεις και, δεύτερον, όλοι οι ακάματοι καθηγητές ελληνικής γλώσσας που βοήθησαν στη διαδικασία των εξετάσεων. Για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον φοιτητικό σύλλογο MUGA – Macquarie University Greek Association και το Ίδρυμα Macquarie Greek Studies Foundation για την ευγενική χορηγία γεύματος σε όλους τους υποψηφίους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τη δασκάλα ελληνικών, Αδαμαντία Τσερεντζούλια, που βοήθησε στην οργάνωση των εξετάσεων και το SICLE (Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Κοινοτικών Γλωσσών Σίδνεϊ), με το οποίο συνδιοργανώσαμε ενημερωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Εργαζόμαστε άοκνα όλοι μαζί ως ομάδα για να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα στη διασπορά. Το ομαδικό πνεύμα και η αγάπη για την ελληνική γλώσσα έχει ως αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο Macquarie να είναι το μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο στην Αυστραλία. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους καλά αποτελέσματα!», λέει η Δρ. Πατρίσια Κορομβόκη, Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών και Υπεύθυνη του Εξεταστικού Κέντρου.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εξετάσεων Ελληνομάθειας είναι ότι αποτελούν πολλές φορές οικογενειακή υπόθεση. Κάθε χρόνο υπάρχουν αδέλφια ή ξαδέλφια που συμμετέχουν στις εξετάσεις. Φέτος είχαμε την χαρά να συμμετέχουν μια μητέρα με την κόρη της. Η μητέρα που έδωσε για το Γ1 επίπεδο δήλωσε: «Συμμετείχα για πρώτη φορά στις εξετάσεις πέρυσι καθαρά για προσωπική ικανοποίηση και με περηφάνια έλαβα το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η όλη διαδικασία από την εγγραφή μου μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων. Ο επαγγελματισμός και η ζεστασιά της Δρ. Κορομβόκη και όλων των εξεταστών πρέπει να επαινεθούν. Φέτος συμμετείχα στις εξετάσεις για το επόμενο επίπεδο μαζί με την κόρη μου. Ήταν κάτι που πραγματικά ήθελα να κάνει και να ζήσει. Σίγουρα θα είναι πλεονέκτημα για αυτήν να έχει το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας για τις μελλοντικές της σπουδές. Και οι δύο βρήκαμε όλη αυτή την εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Macquarie εξαιρετικά ικανοποιητική. Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να πάρω μέρος σε αυτές τις εξετάσεις και ανυπομονώ να συνεχίσω την επόμενη χρονιά!».

Η κόρη της που έδωσε εξετάσεις για το Β2 επίπεδο δήλωσε: «Απόλαυσα απόλυτα την εμπειρία μου στις εξετάσεις Ελληνομάθειας στο Πανεπιστήμιο Macquarie. Το περιβάλλον του Πανεπιστημίου και το προσωπικό ήταν τόσο φιλικό και εξυπηρετικό. Εντυπωσιάστηκα όταν είδα τη μητέρα μου να συμμετέχει στις εξετάσεις πέρυσι και σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο και για το μέλλον μου να έχω αυτό το Πιστοποιητικό. Σχεδιάζω να σπουδάσω Διεθνείς Σπουδές και ακόμη και να επιστρέψω στην Ελλάδα για να δουλέψω και σκέφτηκα ότι αυτό θα ήταν μεγάλο επίτευγμα!».

Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας θα βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.mq.edu.au/faculty-of-arts/departments-and-schools/department-of-media-communications-creative-arts-language-and-literature/events-images/partner-language-centres/greek-language-examination-centre.

Πηγή:neoskosmos.com