Έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα στον Ιούνιο στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης

Υπέρ της δρομολόγησης εκλογών τάχθηκε η πλειονότητα  του Φόρουμ των Προέδρων. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος

 

Επιμέλεια: Χρήστος Μαλασπίνας

Νέα Υόρκη. Έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα στον Ιούνιο, συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Φόρουμ Προέδρων, που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, 31 Μαϊου, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Στην σύσκεψη παρέστησαν 17 πρόεδροι ιστορικών και δυναμικών συλλόγων της Νέας Υόρκης μεταξύ των οποίων τέσσερις πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας τρεις με την ιδιότητά τους ως πρόεδροι φορέων (Γιώργος Γεωργόπουλος, Δημήτριος Καλαμαράς και Νικόλαος Διαμαντίδης) και ο Κλεάνθης Μεϊμάργου, ως παρατηρητής.

Το φόρουμ διηύθυνε ο Βασίλειος Γκουρνέλος, πρόεδρος Συλλόγου Διπλατανιωτών Αμερικής, Αγία Μαρίνα, ο οποίος εκπροσωπούσε την επιτροπή πρωτοβουλίας.

Οι εκπρόσωποι των 18 Συλλόγων που υπέγραψαν την παρουσία τους έστειλαν σαφές μήνυμα προς τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές πως θα πρέπει να μπει τέλος στο διοικητικό τέλμα της Ομοσπονδίας και να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου -χωρίς σκιές και αμφισβητήσεις- να εκλεγεί μια κοινώς αποδεκτή διοίκηση μετά από 36 μήνες αστάθειας και δυσλειτουργίας.

Αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα επιστολή προς τους Συλλόγους – Μέλη, μέσω των οποίων θα γνωστοποιηθεί πως η έκτακτη Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα είτε στις 22, είτε στις 29 Ιουνίου.

Ο Θεόδωρος Αστρινίδης, πρόεδρος της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής «Ορφεύς» παρουσίασε γραπτώς τις προτάσεις του με πρωτεύουσα την παραίτηση όλων των πρώην και νυν διευθυνόντων – εκλεγμένων και μη – της Ομοσπονδίας και την άρση των εκατέρωθεν μηνύσεων. Πρότεινε την εκλογή των προβλεπομένων από το Κατασταστικό επιτροπών, οι οποίες θα προετοιμάσουν την Ομοσπονδία για την γενική συνέλευση και την διεξαγωγή των εκλογών με το ισχύοντα Καταστατικό του έτους 2013.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Γεώργιο Γεωργόπουλο, μια βασική αλλαγή που έχει προταθεί για το καταστατικό είναι να μειωθούν οι σταυροί στα ψηφοδέλτια από 21 σε 15. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, πρόκειται για μια αλλαγή «κοινής αποδοχής», που θα έχει σκοπό να αποφεύγεται τυχόν κοινή «γραμμή» για 21 υποψηφίους -που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου- αυξάνοντας τις πιθανότητες για διαφορετικές «φωνές», με δεδομένο ότι θα μένουν ανοικτές άλλες έξι θέσεις.

Παράλληλα, ο Γεώργιος Γεωργόπουλος ανέφερε πως θα ζητηθεί να δοθεί δυνατότητα σε Συλλόγους που σήμερα αποκλείονται -λόγω ασυνέπειας- από τις διαδικασίες, να τακτοποιήσουν τα τελευταία δυο έτη και να επανακτήσουν τη δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι».

Για την Ιστορία, στην σύσκεψη συμμετείχαν 17 συνολικά πρόεδροι και συγκεκριμένα οι κ.κ. Βασίλειος Γκουρνέλος, πρόεδρος Συλλόγου Διπλατανιωτών Αμερικής, Αγία Μαρίνα, Ιωάννα Μπακατσιά, πρόεδρος «Θυγατέρων της Ρούμελης», Βαγγέλης Κατρακάζος, πρόεδρος Συλλόγου Σαμίων Νέας Υόρκης «Πυθαγόρας», Βίκτωρ Γκόρος, πρόεδρος Συλλόγου Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης, Γιώργος Γεωργόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Πειραιωτών, Αναστάσιος Καραγκούνης, πρόεδρος Συλλόγου Κωσταραζινών «Άγιος Δημήτριος», Δημήτριος Τσίρκος, πρόεδρος Συλλόγου Πιεριέων Νέας Υόρκης «Όλυμπος», Πάνος Σερέτης, πρόεδρος Συλλόγου Ελευθέριανης Ναυπακτίας, Δημήτριος Τσαβέγιας, πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος», Θεόδωρος Αστρινίδης, πρόεδρος Πανθρακικής ‘Ενωσης «Ορφεύς», Νίκος Μπάρδης, ο οποίος εκπροσωπούσε το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα του Παν Γκριγκόριαν και την Panatha – USA, Γεώργιος Στυλιανουδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Κρητών «Ομόνοια», Ελευθέριος Χασάπης, πρόεδρος Παλλημνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης «Ήφαιστος», Θεόδωρος Γαλατάς, πρόεδρος Συλλόγου Αγρινίου και Περιχώρων «Άγιος Χριστόφορος», Νικόλαος Διαμαντίδης, πρόεδρος Συλλόγου Σύρου «Ερμούπολης», Δημήτριος Καλαμαράς, πρόεδρος Συλλόγου Ανιάτων Σπάρτης και συνάμα πρόεδρος της κοινότητας του Τιμίου Σταυρού στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και Αλέξανδρος Μπαρμπαγιάννης, πρόεδρος της Ναυπακτιακής Αδελφότητας.

Με στοιχεία από τον ομογενειακό Τύπο