Ελληνίδα από τη Νέα Ζηλανδία βραβεύτηκε για το έργο της στον τομέα της δημοσιογραφίας

Η Lydia κάνει ρεπορτάζ στο TV3 σχετικά με την εικονογραφία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Φώτο:Supplied

Νέα Ζηλανδία.- Η ομογενής Lydia Despina Lewis από τη Νέα Ζηλανδία, βραβεύτηκε για το αξιοσημείωτο έργο της στον χώρο της δημοσιογραφίας, ειδικά σε θέματα που σχετίζονται με την περιοχή του Ειρηνικού.

Κατά την τελετή των Voyager Media Awards, τής απονεμήθηκε το βραβείο Le Mana, το οποίο αναγνωρίζει εξαιρετικές επιδόσεις, και επιτεύγματα, στον τομέα της δημοσιογραφίας και της αφήγησης ιστοριών, ιδίως αυτών που εστιάζουν στις κοινότητες του Ειρηνικού σε ολόκληρη την περιοχή του Ειρηνικού και της Νέας Ζηλανδίας.

Το έργο της για το Radio New Zealand, αναδεικνύει την προσφορά της Lewis και την αφοσίωσή της στην ανάδειξη ιστοριών και αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τους ανθρώπους του Ειρηνικού.

Πιο συγκεκριμένα, ξεχώρισαν οι ιστορίες που κάλυψε για μία πολιτική κρίση στο Βανουάτου, μία οικογένεια που τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό επειδή απέρριψε το εμβόλιο κατά του COVID-19, και την αντίδραση της κοινότητας στην αποκατάσταση του διαδικτύου στην Τόνγκα.

Η Lewis, η οποία αποκαλεί τον εαυτό της «η επίμονη Ελληνίδα», μεγάλωσε υπό την φροντίδα της γιαγιάς της, Ersi, στη Νέα Ζηλανδία, αλλά έζησε και στη Μελβούρνη όταν ήταν 10 ετών, φοιτώντας σε ελληνικό σχολείο και πηγαίνοντας σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο», μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τα βιώματά της ως εργαζόμενη Ελληνίδα δημοσιογράφος στην Νέα Ζηλανδία, καθώς και για τους προσωπικούς της αγώνες.

«Είναι δύσκολο να είσαι Ελληνίδα δημοσιογράφος στη Νέα Ζηλανδία. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την κουλτούρα μου και θεωρούν ότι είμαι Ευρωπαία με ιστορία αποικιοκρατίας, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι η οικογένειά μου τέθηκε υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», δήλωσε.

«Υποθέτω ότι αυτό το διαγενεακό τραύμα ρέει άφθονο στη ζωή μου… Νοιάζομαι βαθιά για τη δικαιοσύνη και τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Το πατρικό της όνομα είναι Paxie Tsouroukidis, ενώ ο πατέρας της ζει στην Καβάλα, και η μητέρα της, η οποία ζει στη Νέα Ζηλανδία, έχει καταγωγή από την Κρήτη και την Ιθάκη.

«Για να είμαι ειλικρινής, η ζωή ήταν μια πραγματική μάχη για μένα. Ενώ ο μπαμπάς μου ζούσε στην Ελλάδα πληγωμένος που δεν μπορούσε να είναι κοντά μου, η μητέρα μου πάλευε με το μετατραυματικό στρες, πράγμα που σήμαινε ότι όσο σκληρά και αν προσπαθούσε, δυσκολευόταν να είναι αυτό που ήθελε για μένα».

«Έτσι, ως επί το πλείστον μεγάλωσα χωρίς γονείς που να βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό μου. Θέλω όμως να ξέρουν οι γονείς μου ότι τους συγχωρώ και τους αγαπώ γι’ αυτό που είναι. Δεν θα άλλαζα τη ζωή μου επειδή όλες οι δύσκολες στιγμές οδήγησαν σε αυτό».

«Είμαι μια δυνατή Ελληνίδα, γεννημένη από τα όνειρα των προγόνων μου».

Η Lewis ξεχώρισε για άλλη μια φορά, καθώς ήταν ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο του καλύτερου δημοσιογράφου ειδήσεων στα φετινά NZ Radio Awards.

Αν και δεν κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο, αισθάνθηκε μεγάλη τιμή που βρέθηκε ανάμεσα στους φιναλίστ για ένα από τα πιο διακεκριμένα βραβεία στον τομέα της δημοσιογραφίας στη Νέα Ζηλανδία.

Η μικρή Lydia ντυμένη με ελληνική παραδοσιακή στολή, φτιαγμένη από τη γιαγιά της, μαζί με τον πατέρα της. Φώτο:Supplied

Η γιαγιά της Lydia, Ersi, στέκεται υπερήφανη έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού καναλιού της Νέας Ζηλανδίας, TV3. Φώτο: Supplied