Σημαντικό δάνειο στο Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης

Βοστώνη.– Μια ιστορική ανταλλαγή πραγματοποίησε το Μουσείο Ακρόπολης με το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης (Museum of Fine Arts/MFA) σε μια προσπάθεια να έρθει ένα ευρύτερο κοινό σε επαφή με εμβληματικά και σπάνια στοιχεία της αρχαιοελληνικής Τέχνης.

Ειδικότερα, η Κόρη του Αντήνορα, με αριθμό 670 και η μόνη με υπογραφή γλύπτη, εστάλη από το Μουσείο Ακρόπολης στη Βοστώνη, για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2023. Το Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης, σε ανταπόδοση, δάνεισε με τη σειρά του, μέχρι τον Ιούλιο, τους τρεις αρχαίους ελληνικούς αμφορείς που είναι σπάνιοι και εκτίθενται στις συλλογές του.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένη υποδεχόμενη την Κόρη 670 στη Βοστώνη και να συμμετέχω σε αυτήν την ιστορική ανταλλαγή με την Ελλάδα. Πρόκειται, χωρίς περαιτέρω αμφιβολία, για ένα από τα πιο εκθαμβωτικά και μαγευτικά αρχαϊκά γλυπτά», ανέφερε, εκ μέρους του Μουσείου Καλών Τεχνών Βοστώνης, η Φοίβη Σήγκαλ (Phoebe Segal), τονίζοντας, στη συνέχεια, πως η έκθεση της Κόρης θα αξιοποιηθεί και ως μέσο υλοποίησης εκπαιδευτικών και διδακτικών επισκέψεων, προκειμένου δάσκαλοι και μαθητές να εντρυφήσουν στην αρχαιοελληνική Τέχνη, αλλά και την κοινωνία της Αρχαίας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως, το Μουσείο Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος ανακαίνισης και επανέκθεσης των συλλογών της πτέρυγας «George D. and Margo Behrakis» εγκαινίασε πέντε νέες αίθουσες, οι οποίες λειτουργούν ως εισαγωγή στην ενότητα της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής τέχνης. Σε μία εξ αυτών και συγκεκριμένα στην αίθουσα της «Πρώιμης Ελληνικής Τέχνης», η οποία είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Ελληνική Τέχνη από τον 10ο αι. π.Χ. έως τους Περσικούς Πολέμους (479 π.Χ.), το Μουσείο Καλών Τεχνών θέλει να παρουσιάσει το άγαλμα της Κόρης (Ακρ. 670) του Μουσείου Ακρόπολης, ως προβεβλημένο έκθεμα στην είσοδο της έκθεσης. Θα είναι και σε άμεση οπτική επαφή με τον Απόλλωνα του Μαντίκλου (χάλκινο αγαλμάτιο από τη Βοιωτία, περί τις αρχές του 7ου αι. π.Χ. με ύψος 20 εκατοστών).

Στην αντίπερα όχθη, τρία αγγεία που εστάλησαν στην Αθήνα επρόκειτο να εκτεθούν στην αίθουσα της «Αρχαϊκής Ακρόπολης», στον πρώτο όροφο, όπου γίνεται ειδική αναφορά στους επαγγελματίες και τεχνίτες που έκαναν ειδικά αφιερώματα στους θεούς, και κυρίως στη θεά Αθηνά, με χρήματα από τις εισπράξεις τους. Σύμφωνα με το Μουσείο Ακρόπολης, τα αφιερώματα αυτά θα παρουσιάζουν έναν κρεοπώλη, έναν σιδηρουργό, έναν ξυλουργό και έναν γλύπτη, με τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης να κάνει λόγο για «μοναδικά αγγεία».