Το φιλοσοφικό Συμπόσιο «Πλατώνεια 2023» της Αστόριας

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του Κώστα Καμπέρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το φιλοσοφικό Συμπόσιο «Πλατώνεια 2023» που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου, 3ης Ιουνίου 2023  ο Φιλοσοφικός Όμιλος Πλατωνιστών Νέας Υόρκης στην Αστόρια.

Το Συμπόσιο διοργανώθηκε για να τιμήσουν την γέννηση του θεϊκού Πλάτωνος την 7η Θαργηλιώνος 427 π.Χ. και κατάφερε να καθηλώσει το ενδιαφέρον του κοινού και να κεντρίσει τον διάλογο όχι μόνο για την κεντρική εισήγηση, αλλά και τις υπόλοιπες εισηγήσεις.

Ο συγγραφέας και καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Μάρκος Δενδρινός ήταν ο κεντρικός ομιλητής του Συμποσίου και παρά την διαφορά ώρας με την Αθήνα το ξενύχτησε και εξέπληξε τους ομογενείς με την διάθεσή του και την υπομονή να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Η διάλεξή του είχε ως θέμα «Παγκόσμια και ατομική ψυχή στο Πλατωνικό κοσμοείδωλο» και απέσπασε τα ευμενή σχόλια του κοινού.

Τον συντονισμό του Συμποσίου ανέλαβε ο δικηγόρος Θεόδωρος Καλαβέσιος, ο οποίος ανέπτυξε την διάλεξη με θέμα «Ο επιστημονικός φεμινισμός της Πλατωνικής σκέψης» και υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι ο Πλάτων ήταν υπέρμαχος της ισότητας των δύο φύλων και της ενεργού συμμετοχής της γυναίκας σε όλους τους τομείς ξεκινώντας από την διακυβέρνηση μέχρι και το στράτευμα.

Ο Κώστας Καμπέρης ανέπτυξε την διάλεξη με θέμα «Το Δίκαιον και η Aρετή της Δικαιοσύνης» και κατάφερε να εγείρει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σχετικά με την έννοια της Αρετής, του Δικαίου και της ίδιας της δικαιοσύνης.

Ο Θεόδωρος Καλαβέσιος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Λακωνικών Σωματείων Τιμολέων Κακούρος ανέπτυξε την διάλεξη «From Faith to Reason: The Platonic Ascent» η οποία ήταν και η μόνη που έγινε στην αγγλική γλώσσα και η οποία προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με τους εισηγητές σχετικά με το Δίκαιο, την Αρετή, τους Πλατωνικούς Διαλόγους, την Πλατωνική Φιλοσοφία και τον επιστημονικό φεμινισμό της Πλατωνικής σκέψης.

Οι ομογενείς είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν τα ελληνικά εδέσματα και με την συνοδεία οίνου να συνεχίσουν μέχρι αργά τον διάλογο.

Στο βήμα ο Τιμολέων Κακούρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από τιν διαδικτυακή διάλεξη του Μάρκου Δενδρινού, συγγραφέα και καθηγητή Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με θέμα «Παγκόσμια και ατομική ψυχή στο Πλατωνικό κοσμοείδωλο». Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν το Συμπόσιο “Πλατώνεια 2023”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.