Ομογενείς, Δωρεές και Ελληνική Πραγματικότητα

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την  αθέατη πλευρά της Σελήνης  αποκάλυψε το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη ΚΩ, όπου μία 63χρονη γυναίκα, άφησε την τελευταία της πνοή πάνω σε καρότσα φορτηγού. Οι οικείοι της, στις προσπάθειές να καλέσουν το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενημερώθηκαν ότι το μοναδικό ενεργό και διαθέσιμο ασθενοφόρο ήταν απασχολημένο προς εξυπηρέτηση ενός άλλου περιστατικού.

Κι όμως, στο νησί  υπάρχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Νέου Κόσμου», συνολικά τέσσερα (4) ασθενοφόρα,  τα τρία δωρεές των ομογενών της Αυστραλίας και της Αμερικής!

Δεν είναι τα μόνα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και είναι δωρεές ομογενών, οι οποίες σε ένα βαθμό, θα μπορούσαν να έλυναν σε τοπικό επίπεδο το πρόβλημα, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά. Δυστυχώς, όμως, πέραν των ασθενοφόρων, δεν υπάρχει και  επαρκές προσωπικό για να λειτουργούν καθημερινά όλα τα υπάρχοντα ασθενοφόρα!

Πόσο επίκαιρη παραμένει η γνωστή φράση του ρήτορα της Αρχαίας Ελλάδας, Δημοσθένη: «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων». Που σημαίνει στα νεοελληνικά, :«Ε, λοιπόν, πρέπει να έχεις χρήματα, γιατί, χωρίς αυτά, δεν θα γίνει ούτε ένα απ’ όλα όσα πρέπει να γίνουν».

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες. Π.χ. στο λεκανοπέδιο Αττικής επιχειρούν μόλις 49 ασθενοφόρα για πάνω από 3.500.000 πληθυσμό! -Απαιτούνται τουλάχιστον 120 ασθενοφόρα, ενώ βάσει των διεθνών οδηγιών αντιστοιχεί και μια κινητή μονάδα/100.000 κατοίκους, όπως αναφέρει η ίδια ομογενειακή εφημερίδα.

Βεβαίως,  το πρόβλημα προσωπικού – διασωστών θα όφειλαν να το έχουν επιλύσει οι ελληνικές κυβερνήσεις μέσω του ΕΟΠΠΥ και του ΕΦΚΑ κλπ. Ωστόσο στους συγκεκριμένους Δήμους όπου ομογενείς δωρίζουν ένα ασθενοφόρο, και δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για τη λειτουργία της δωρεάς, θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή, αποδεχόμενη τη δωρεά, να εξεύρει τρόπους χρηματοδότησης για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, που θα κινεί τα ασθενοφόρα.

Σε ακραίες περιπτώσεις,  από την τοπική κοινωνία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν Σώματα Εθελοντών οδηγών –  διασωστών (κατά το πρότυπο των εθελοντών Πυροσβεστών) που θα συνδράμουν εθελοντικά το έργο, τουλάχιστον για τα πολύ σοβαρά περιστατικά..

Τα μόνο που δεν αποτελεί λύση, είναι η αποδοχή δωρεάς ασθενοφόρων για να τα στεγάσουμε στα …υπόστεγα!

Έτσι,  και η προσφορά των Ομογενών μας  πηγαίνει στράφι και συνεχίζουμε να θρηνούμε αδικοχαμένες ανθρώπινες ζωές…