Το «Hellenic-American Shipping Gala» εγκαινιάζουν το Propeller Club Πειραιά και η πρεσβεία των ΗΠΑ

27 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων εισηγμένες στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ θα τιμηθούν στην Αθήνα στις 11 Ιουλίου

Μία εμβληματική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να αναδείξει και να τιμήσει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον ναυτιλιακό κλάδο εγκαινιάζουν το Propeller Club Πειραιά, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Το πρώτο ετήσιο Gala θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου 2023, στον εντυπωσιακό υπαίθριο χώρο του «Φάρου», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Hellenic-American Shipping Gala θα τιμήσει τη σημαντική συνεισφορά 27 ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στις Κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας την ποιότητα, τη διαφάνεια και την ελκυστικότητά τους σε παγκόσμιους χρηματοοικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Οι εταιρείες αυτές, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συμβολίζουν την αξιοσημείωτη συμβίωση και τη συστηματική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Οι στενοί δεσμοί της ελληνικής ναυτιλίας και των αμερικανικών κεφαλαιαγορών

Το Propeller Club Πειραιά, ως διοργανωτής, φιλοδοξεί να καθιερώσει το Hellenic-American Shipping Gala ως κορυφαίο γεγονός στο ετήσιο ημερολόγιο της ναυτιλίας. Το Gala στοχεύει να αναδείξει και να τιμήσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας και των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, αλλά και τη φιλία και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη ναυτιλία.

Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ιστορικά στηρίζονταν σε δάνεια από ευρωπαϊκές και αμερικανικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις υψηλού κεφαλαίου θαλάσσιες δραστηριότητές τους. Ωστόσο, η αναζήτηση πρόσθετων πηγών μετοχικού κεφαλαίου υπήρξε διαχρονικός στόχος πολλών πλοιοκτητών. Ενώ παλαιότεροι πρωτοπόροι, όπως ο Μανώλης Κουλουκουντής, ο Βασίλης Μαυρολέων και ο Αντώνης Αγγελικούσης, τα κατάφεραν μέσω εισαγωγής των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στον Nasdaq, ήταν ο Όμιλος Τσάκου που πραγματοποίησε την πρώτη σύγχρονη εισαγωγή ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, της Tsakos Energy Navigation, στο NYSE το 2002.

Πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ομίλου Τσάκου, πολλοί ελληνικοί ναυτιλιακοί όμιλοι έχουν πραγματοποιήσει εισαγωγές στο NYSE και στον NASDAQ, με αποτέλεσμα άλλες 26 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων να έχουν ενταχθεί στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής ναυτιλίας και των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ έχει προσφέρει στον κλάδο πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια και τεχνογνωσία, ζωτικής σημασίας για την επέκταση του στόλου, τις τεχνολογικές επενδύσεις, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση.

Το Hellenic-American Shipping Gala αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα, τη διαφάνεια και την ελκυστικότητα των ναυτιλιακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Αυτές οι εταιρείες όχι μόνο επωφελούνται από την πρόσβαση στη μεγαλύτερη και πιο δυναμική επενδυτική κοινότητα στον κόσμο, αλλά και τηρούν τα αυστηρά πρότυπα συμμόρφωσης που ορίζονται από τα αμερικανικά χρηματιστήρια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές για ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων.

Άμεσος σύνδεσμος μεταξύ της ελληνικής ναυτιλίας και των ΗΠΑ το Propeller Club

Τη σημασία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και επίτιμος πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, Τζορτζ Τσούνης, δηλώνοντας: «Τιμούμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, λειτουργώντας ως ουσιαστική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο εθνών μας, υποστηρίζοντας παράλληλα το παγκόσμιο εμπόριο».

Με τη σειρά του ο Κωστής Φραγκούλης, πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά και Αντιπρόεδρος του International Propeller Club of the United States, επισήμανε τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, λέγοντας: «Το Propeller Club ήταν πάντα ο άμεσος σύνδεσμος μεταξύ της Ελληνικής Ναυτιλίας και των ΗΠΑ. Η παρουσία των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών στις αμερικανικές Κεφαλαιαγορές είναι σημαντική και μακροχρόνια. Τώρα ήρθε η ώρα να αναδειχθεί αυτή η συνεργασία και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε διοργανώνοντας το Hellenic-American Shipping Gala. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη στενή φιλία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, τιμώντας αυτές τις εταιρείες και την ισχυρή συνεργασία που εκπροσωπούν».

Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει διαπρεπείς καλεσμένους, συμπεριλαμβανομένων ηγετών του κλάδου, κυβερνητικών αξιωματούχων, διπλωματών και εκπροσώπων από τη ναυτιλιακή κοινότητα. Τιμώντας αυτές τις εταιρείες, η πρωτοβουλία τις παρουσιάζει ως υποδείγματα της επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει τη στενή φιλία μεταξύ των δύο εθνών, σε ένα απαράμιλλο σκηνικό, στην κορυφή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε έναν χώρο περιφραγμένο με γυαλί, που προσφέρει πανοραμική θέα στην Αθήνα, τον Πειραιά και τον Σαρωνικό Κόλπο, σε συνδυασμό με απεριόριστη θέα στο λόφο της Ακρόπολης.

Πηγή:naftemporiki.gr