Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας δεν αλλάζουν

Ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα μιλάει στα «ΝΕΑ» για την επανεκλογή Ερντογάν, τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και την προοπτική πρόσκτησης των F-35 από τη χώρα μας

Μία προσπάθεια από την Τουρκία να δείξει «καλό πρόσωπο» περιμένει στη νέα εποχή Ερντογάν ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας (υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα) Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι κάθε ευκαιρία συνεννόησης και ύφεσης είναι ευπρόσδεκτη, «αλλά με δεδομένες τις κόκκινες γραμμές μας». Με έμφαση τονίζει, μάλιστα, ότι «οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της γείτονος δεν αλλάζουν».

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στα κόμματα «διαμαρτυρίας» δεξιά της ΝΔ σημειώνει ότι διαχρονικά αυτά «πολιτεύτηκαν με όρους λαϊκισμού, ανορθολογισμού και φοβικότητας», για να προσθέσει ότι η ορθόδοξη πίστη «δεν πρέπει να αποτελεί πολιτικά εμπορεύσιμο αγαθό».

Για Ερντογάν

Με εδραιωμένη την απόλυτη πολιτική του κυριαρχία, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να βγάλει το «καλό πρόσωπο» της Τουρκίας προς τη Δύση προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά οφέλη. Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα βαίνουν σε πορεία εξομάλυνσης.

Ξέρουμε όμως ότι οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι της γείτονος δεν αλλάζουν. Γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να επιμείνουμε στη στάση εγρήγορσης και στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού η ισχύς γίνεται πάντα σεβαστή απ’ όλους.

Οι όποιες ευκαιρίες συνεννόησης λόγω της ύφεσης στις εντάσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά οι κόκκινες γραμμές μας είναι δεδομένες και δεν αποκλίνουμε καθόλου απ’ αυτές, για παράδειγμα είναι μοναδική και σαφής η επίδικη διαφορά, δηλαδή οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ. Και φυσικά χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Οσο για το μορατόριουμ, ήταν και είναι σε ισχύ κι αυτό δεν είναι κακό.

Τα F-35

Η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι σε εξαιρετικό σημείο, έχει βαθιές ρίζες, εξελίσσεται και ενισχύεται. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα, τον πλέον αξιόπιστο και συνεπή εταίρο και σύμμαχο στην περιοχή.

Η πρόσκτηση των F-35 είναι σε καλό δρόμο αφού οι αρμόδιες επιτροπές σε Κογκρέσο και Γερουσία εγκρίνουν η μία μετά την άλλη την πώληση των F-35. Εχουμε δρόμο ακόμα αλλά είμαστε σε πολύ καλό σημείο.

Με στοιχεία από ΤΑ ΝΕΑ