Ομιλία με θέμα την ιστορία της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος»

Μελβούρνη.– Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, τα Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς και η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, παρουσιάζουν από κοινού μια σειρά σεμιναρίων-διαλέξεων για την ιστορία των Ελλήνων στην Αυστραλία.

Η σειρά των ερευνητικών αυτών σεμιναρίων διεξάγεται σε έξι ενότητες, κατά τις οποίες οι ομιλητές έχουν διαλέξει ένα αντικείμενο από τα Αρχεία Δαρδάλη ως αφετηρία για την παρουσίασή τους, εμβαθύνοντας μαζί με το ακροατήριο σε μια ποικιλία μεταναστευτικών ιστοριών που εμπεριέχονται στις συλλογές των Αρχείων και αντικατοπτρίζουν τη ελληνική μεταναστευτική ιστορία στην Αυστραλία.

Ο στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι η διερεύνηση της ταχείας εξάπλωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε όλη τη Βικτώρια μετά από αυτή την περίοδο μαζικής μετανάστευσης.

Εξετάζονται διάφορες πτυχές, όπως οι πολυπαραγοντικές δυσκολίες στη δημιουργία σχετικών προγραμμάτων, οι προσδοκίες των γονέων και οι ποικίλες επιδράσεις της αυστραλιανής κυβερνητικής πολιτικής.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Γιώργου Πάγκαλη, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, όπου απέκτησε Bachelor of Education και Master of Education, και τα δύο με ειδίκευση στην εκπαιδευτική διοίκηση, καθώς και πάνω από τριάντα χρόνια εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Η επόμενη ομιλία θα δοθεί την Τετάρτη, 14 Ιουνίου από τον Σωτήρη Χατζημανώλη με θέμα:

Ελληνικές εφημερίδες στην Αυστραλία: Η ιστορία του “Νέου Κόσμου”. Η ομιλία θα γίνει στα ελληνικά.

Ο «Νέος Κόσμος» αναμφίβολα είναι μία από τις μεγαλύτερες ομογενειακές εφημερίδες στον κόσμο και έχει συμπληρώσει 66 χρόνια ζωής.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, Σωτήρης Χατζημανώλης, στην ομιλία του θα ξετυλίξει το νήμα της ιστορίας της εφημερίδας που ιδρύθηκε στα δύσκολα πρώτα χρόνια του μεγάλου κύματος της μεταπολεμικής μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αυστραλία καθώς και τους σημαντικούς σταθμούς της πορείας της: από τα συσσίτια που διοργάνωνε η εφημερίδα για τους άνεργους μετανάστες τη δεκαετία του ΄60, τον μεγάλο αντιδικτατορικό αγώνα κατά τη διάρκεια της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα και τη συμβολή της στην πολυπολιτισμικότητα.

Θα μιλήσει ακόμα για την προσαρμογή της εφημερίδας στα νέα δεδομένα και στις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον τρόπο γραφής, παρουσίασης και ανάδειξης των γεγονότων που αφορούν την ομογένεια χωρίς, όμως να αλλάξουν και τις βασικές αρχές της.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Σωτήρης Χατζημανώλης είναι σήμερα διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Νέος Κόσμος».

Κατά καιρούς έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, στην Αυστραλία και την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, εκτός από τον «Νέο Κόσμο», εργάστηκε στην SBS όπου υπήρξε και επικεφαλής του Ελληνικού Προγράμματος Ραδιοφωνίας και στην ΕΡΤ.

Υπήρξε ακόμα διευθυντής του περιοδικού «Το Νέο» στην Αυστραλία και του μηνιαίου περιοδικού «Απόδημος» στην Ελλάδα.

Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά (ανάμεσά τους την «Ελευθεροτυπία», «Τα Νέα» κ.ά.) και υπήρξε ανταποκριτής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ωκεανία για πάνω από 30 χρόνια.

Πηγή: neoskosmos.com