Ελληνική ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Ιερσέης

Η Μαίρη Βαξεβανίδου, κέντρο και η σκηνοθέτης Μαρία Ντούζα. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νέας Ιερσέης (Lighthouse International Film Festival – LIFT) άνοιξε τις πύλες του για την 25η φετινή διοργάνωση (7-11 Ιουνίου 2023) στο Long Beach Island του New Jersey, προβάλλοντας στην πρεμιέρα την ελληνική ταινία «Listen» της σκηνοθέτιδας Μαρίας Ντούζα.

Η Ελληνική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου Νέα Υόρκης.

Πριν την προβολή της ταινίας (8 Ιουνίου), έγινε μία σύντομη παρουσίαση της Ελληνίδας σκηνοθέτη και του έργου της και προβλήθηκε μήνυμα του Γενικού Προξένου Νέας Υόρκης, κ. Ντίνου Κωνσταντίνου.

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο κ. Κωνσταντίνου χαιρέτισε την υπέροχη πρωτοβουλία, που είναι μία μια λαμπρή ευκαιρία για ανεξάρτητους κινηματογραφιστές να μοιραστούν όχι μόνο την καλλιτεχνική τους οπτική, αλλά και το διαφορετικό πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

«Το LIFF προωθεί την ένταξη, τη διαφορετικότητα και την ισότητα στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Εστιάζοντας στη συγκέντρωση κριτικών, παραγωγών και διανομέων, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της έκθεσης των νέων κινηματογραφιστών», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

«Φέτος είμαστε τόσο περήφανοι που συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Lighthouse με μια πραγματικά αξιόλογη ταινία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί η κα Ντούζα στο LIFF με την ταινία της «Listen», που αγγίζει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων όπως οι διακρίσεις, η απομόνωση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η μοναξιά. Μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κωφού κοριτσιού, γινόμαστε μάρτυρες του αγώνα για επιβίωση σε μια κοινωνία γεμάτη προκαταλήψεις και μισαλλοδοξία. Η «κώφωση» προσεγγίζεται όχι μόνο ως φυσική ανθρώπινη κατάσταση, αλλά και ως μεταφορά, τονίζοντας την ανάγκη μας να ακουστούμε, να κατανοηθούμε, καθώς και απροθυμία μας να συνδεθούμε με ό,τι φαίνεται απόμακρο και διαφορετικό», υπογράμμισε ο Γενικός Πρόξενος.

Επίσης, συνεχάρη την Ελληνίδα σκηνοθέτη, επισημαίνοντας ότι η συνεχής συμμετοχή της σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, καθώς και το γεγονός ότι το Netflix αγόρασε την ταινία της «A Place Called Home» είναι πράγματι πολλά υποσχόμενα επιτεύγματα.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση της Μαρίας Ντούζα. Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας.

Στην προβολή της ταινίας παρευρέθη η Προϊσταμένη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Νέας Υόρκης, κα Μαίρη Βαξεβανίδου, η οποία στο δικό της χαιρετισμό, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι  μόνον ένας παράδεισος για τουρίστες, αλλά και ένας παράδεισος για κινηματογραφιστές, καθώς το Hollywood αλλά και διεθνείς κινηματογραφικές εταιρίες προτιμούν την Ελλάδα για τα εξαιρετικά τοπία της, αλλά και για τα κίνητρα που παρέχει στις κινηματογραφικές παραγωγές.

Επίσης, επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κύμα νέων σκηνοθετών στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η κα Ντούζα, με παραγωγές που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ και κερδίζουν διεθνείς διακρίσεις.

Τέλος παρομοίασε την ταινία “LISTEN” της κας Ντούζα με την αλληγορία του σοφιστή Πρόδικου με την Αρετή και την Κακία και την επιλογή του Ηρακλή, σημειώνοντας ότι επαφίεται σε εμάς να κάνουμε τη σωστή επιλογή, προκειμένου να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο.

Η κα Ντούζα από την πλευρά της παρουσίασε τη στοχοθεσία της ταινίας της, που είχε σαφέστατα ένα βαθύ κοινωνικό μήνυμα, και ευχαρίστησε το Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης για την συμβολή του.

Σημειώνεται ότι την ταινία παρακολούθησε ένα σημαντικό αμερικανικό κοινό και πολλοί από τους παρευρισκόμενους, ιδιαίτερα συγκινημένοι και ευαισθητοποιημένοι από το θέμα, έθεσαν ερωτήσεις στην  σκηνοθέτη στο τέλος της ταινίας.

Πριν την προβολή της ταινίας, το Φεστιβάλ είχε οργανώσει πρωϊνό εργασίας με όλους τους σκηνοθέτες και παραγωγούς που συμμετέχουν στο Φετινό Φεστιβάλ, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν ιδέες.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ελληνική συμμετοχή έτυχε ιδιαίτερης θερμής υποδοχής, τόσο από το κοινό όσο και από τους διοργανωτές, γεγονός που οφείλεται ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, κ. Amir Bogen, ο οποίος αγαπάει την Ελλάδα και την επισκέπτεται πολύ τακτικά.

Πληροφορίες για την ελληνική συμμετοχή δίδονται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://lighthouseff.eventive.org/films/645a978af4dfcf00c34cb97e