Οι Απανταχού Μανιάτες εξέπληξαν διπλά τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ

Φωτογραφία: Από αριστερά διακρίνονται ο αρχιτέκτονας Γιώργος Γεωργόπουλος, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο επιχειρηματίας Σταύρος Βουγιουκλάκης.

Νέα Υόρκη.- Η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», η οποία έλκει στους κόλπους της πάνω από τέσσερα χιλιάδες μέλη από όλον τον κόσμο, βράβευσε τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η βράβευσή του έγινε κατά την διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης σε ομογενειακό εστιατόριο στο Μανχάταν από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Γεωργόπουλο και τον επιχειρηματία Σταύρο Βουγιουκλάκη, οι οποίοι εκπροσωπούσαν την ηγεσία της Ένωσης.

Πρόκειται για μια διπλή και συνάμα ευχάριστη έκπληξη για τον γερουσιαστή Μενέντεζ. Η πρώτη σχετίζονταν με την  απρόσμενη για τον ίδιο βράβευση και η δεύτερη με το βραβείο αυτό καθ΄ εαυτό, το κέντρισε την περιέργεια και προκάλεσε την ευαρέσκεια όχι μόνο του αποδέκτη του, αλλά και όλων των συνδαιτυμόνων.

Ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης σε χαλκό, το οποίο σμίλευσε με περισσή αγάπη ο διακεκριμένος γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου και το οποίο ήταν αφιερωμένο στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και στον Όρκο των Μανιατών της 17ης Μαρτίου 1821 και ο οποίος έχει ως εξής:

«Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού, εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος, να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου.

Ορκίζομαι, «Ταν ή επί Τας» και «Νίκη ή Θάνατος» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»,

Ζήτω η 17η Μαρτίου 1821, Ζήτω η Μάνη, Ζήτω η Ελλάς!

Οι κ.κ. Γιώργος Γεωργόπουλος και Σταύρος Βουγιουκλάκης ενημέρωσαν τον κ. Μενέντεζ για την Ένωση των Απανταχού Μανιατών και μετέφεραν την ευγνωμοσύνη της προέδρου της Δήμητρας Κούβαρη και όλων των στελεχών για την αδιάλειπτη υποστήριξη που ο κ. Μενέντεζ προσφέρει στον αγώνα της ομογένειας για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη»

Η Ένωση των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της (https://enosimaniaton.gr/)ιδρύθηκε στις 11 Μαΐου του 1989. Εδρεύει στον Πειραιά και στεγάζεται στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίσμα της οδού Πραξιτέλους 215. Αποτελεί τον ιστορικότερο και πολυπληθέστερο σύλλογο Μανιατών με περισσότερα από 4.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο!

Σκοποί της «Ένωσης» είναι η καλλιέργεια αισθημάτων αγάπης και φιλαλληλίας μεταξύ των μελών της, η έρευνα και μελέτη της ιστορίας και του πολιτιστικού παρελθόντος της Μάνης, η προβολή της συνεισφοράς της στην εθνική δημιουργία, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών θησαυρών και της φυσιογνωμικής της ιδιαιτερότητας καθώς και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή των Μανιατών.

Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι ποικίλες και αφορούν σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, τα γράμματα, οι τέχνες, η τοπική ιστορία της Μάνης, η οικονομική ζωή και η κοινωνική συνάρθρωση των Μανιατών. Η Ένωση των Απανταχού Μανιατών αγκαλιάζει όλους τους τοπικούς συλλόγους της Μάνης και είναι ανοιχτή σε δράσεις που υλοποιούνται από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, οργανώσεις ή ιδρύματα.

Πηγή:anamniseis.net