Περί του Ενημερωτικού Δελτίου “«Λόμπι» σε ΗΠΑ και Ελλάδα”

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τo Ενημερωτικό Δελτίο της HELLENES-USA.org με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2023 του ομογενή εξ Αμερικής δικηγόρου Δημητρίου Καυκά, με τίτλο << «Λόμπι» σε ΗΠΑ και Ελλάδα>> το οποίο αυτούσιο δημοσιεύσαμε στην Panhellenic Post, πάσχει, δυστυχώς, από μία διάχυτη ισοπεδωτική και ως εκ τούτου άδικη, ανιστόρητη και αντιπαραγωγική “λογική”.

Κατά το λαϊκό άσμα «όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη», το «ενημερωτικό Δελτίο» ασχέτως των όποιων  καλών προθέσεων του συντάκτη, ισοπεδώνει ομογένεια και ομογενειακές οργανώσεις, Εκκλησία, Αρχιεπισκοπή Αμερικής και ελληνικό κράτος, ελληνικά κόμματα, Έλληνες Διπλωμάτες και ΜΜΕ τυλίγοντάς τους ΟΛΟΥΣ σε μία κόλλα περιτυλίγματος ενός πακέτου δήθεν ανθελληνικών ενεργειών και προθέσεων!

Με μόνη, φυσικά,  «φωτεινή» εξαίρεση,  την ανύπαρκτη ως την παραμονή της 13ης Ιουνίου 2023,  οργάνωση HELLENES-USA.org η οποία, ως μη υφιστάμενη μέχρι τότε, δεν έδρασε, δεν πέτυχε, δεν έγραψε ιστορία,  αλλά, ως εν δυνάμει «νέα οργάνωση» θα επιδιώξει, μας λέει, από τώρα και στο εξής  «να καλύψει το κενό» κάνοντας <<δυναμικό «λόμπι βάσης» στις ΗΠΑ (για πρώτη φορά) και στην Ελλάδα>>!

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ομογενειακοί παράγοντες, ομογενειακές οργανώσεις, πολιτικοί και θρησκευτικοί θεσμοί  στο εξωτερικό και στην γενέτειρα, μπορεί στην πολύχρονη παρουσία-προσφορά τους στην Ομογένεια, στην Ελλάδα ακόμη και προς τις ΗΠΑ- να έκαναν και λάθη. Μικρά ή μεγαλύτερα. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να μηδενίζουμε την προσφορά τους στην Ομογένεια, στην Ελλάδα και στην Εκκλησία η διαφορά είναι χαοτική και «καταπίνει» κάθε τυχόν παρεπιδημούσα στα πέριξ του “Δελτίου” ευγενή επιθυμία του συντάκτη να προσφέρουν ο ίδιος και η νέα οργάνωση, από τούδε και στο εξής «έργο» στην Ομογένεια και στον Ελληνισμό…

Αλλά, εάν ως ομογένεια στις ΗΠΑ «λόμπι δεν είχαμε και δεν έχουμε.  Μόνο «παράγοντες» που κάνουν «λόμπι» στην …Αθήνα σε ΜΜΕ», εάν αυτό πράγματι ίσχυε, τότε  θα πρέπει ο συντάκτης να εξηγήσει πως το 1974 πετύχανε οι ομογενείς, με τους Σαρμπάνη, Δουκάκη, Σπύρου, Μπραδήμα, Ρωσσίδη, Ολυμπία Σνόου, Γιάνναρο, Ολυμπία Δουκάκη και τόσους άλλους,  τον άθλο του «Εμπάργκο» και πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζίμυ Κάρτερ, χρειάστηκε αλλεπάλληλες (!) ψηφοφορίες μέχρι να πετύχει με διαφορά 3ων ψήφων (208-205) την άρση του, δύο περίπου χρόνια αργότερα (1978)… επιβάλωντας το καθεστώς η παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ανατολική Μεσόγειο να τηρεί τη στρατιωτική ισορροπία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η στρατιωτική ισορροπία στηρίχθηκε στη σχέση του 7:10 για την παρεχόμενη στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε την υποχρέωση κάθε δύο χρόνια να συντάσσει Έκθεση για την πρόοδο του Κυπριακού..

Ήταν, αυτό και πολλά άλλα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε, τάχα δείγματα «οργανωτικής αδυναμίας του ελληνισμού ΗΠΑ και ανικανότητάς του να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην Ουάσινγκτον»;  Μα τότε, πως ο ίδιος ο συντάκτης του ενημερωτικού Δελτίου μπορεί και αναφέρει ότι ¨ως Ελληνισμός Αμερικής  έχουμε (με μία λαμπρή ιστορία 255 χρόνων)»; Λαμπρή ιστορία χωρίς λόμπι, δίχως σοβαρές οργανώσεις;  Και εάν υποθέσουμε ότι πράγματι  δεν έχουμε «σοβαρές οργανώσεις»  τότε σε ποιες Οργανώσεις απευθύνεται ο ίδιος ο συντάκτης του ¨Ενημερωτικού Δελτίου”  για «συνεργασία και για ενότητα»;;;

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ξαναγραφεί το «ενημερωτικό δελτίο» … Περιμένουμε το αντικειμενικό, το σωστό και το ακριβοδίκαιο νέο «Ενημερωτικό Δελτίο» για να το δημοσιεύσουμε και αυτό στην Panhellenic Post. Κριτική ναι, οφείλουμε και πρέπει να ασκούμε. Αλλά καλόπιστη, επικοδομητική και, κυρίως, ορθολογιστική κριτική. Να βλέπουμε τα λάθη αλλά να αναγνωρίζουμε και τα σωστά. Και να επιδιώκουμε το καλύτερο για το μέλλον χωρίς να παραγνωρίζουμε το καλό του παρελθόντος.

Απλά πράγματα που αποτελούν τα μόνα σταθερά σκαλοπάτια για την άνοδο προς την επιτυχία.