Μειωμένος ο αριθμός των αποδήμων ψηφοφόρων στις ΗΠΑ

Νέα Υόρκη.-  Ελαφρώς μειωμένος είναι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων αποδήμων στα εκλογικά κέντρα των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη διαδικασία του περασμένου Μαϊου. Αυτό προκύπτει από τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έχουν οριστικοποιηθεί από την στιγμή που παρήλθε η διορία εγγραφής, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν τούτου, στα εννέα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στις 24 Ιουνίου οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στους 1637, κατά περίπου 50 άτομα λιγότεροι από τον αντίστοιχο αριθμό της 21ης Μαϊου. Ο μεγαλύτερος αριθμός -ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τον Μάιο- καταγράφεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με 520 εγγεγραμμένους και ακολουθεί το Γενικό Προξενείο στην Βοστώνη με 225, η Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με 208, το Γενικό Προξενείο στον Αγιο Φραγκίσκο με 179, το Γενικό Προξενείο στο Σικάγο με 137, το Γενικό Προξενείο στο Χιούστον με 123, το Γενικό Προξενείο στην Τάμπα με 71 και το Γενικό Προξενείο της Ατλάντα με 48.

Αναφορικά με την μείωση του αριθμού, η εξήγηση δίνεται μέσω της συγκυρίας των καλοκαιρινών διακοπών, καθότι ορισμένοι εκ των εγγεγραμμένων του Μαϊου θα βρίσκονται στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αναστείλουν την εγγραφή για να ψηφίσουν από το εκλογικό κέντρο της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Την ίδια στιγμή, ακολούθησε μια ροή νέων εγγραφών, η οποία όμως δεν άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, να μην χρειαστεί η σύσταση δεύτερου εκλογικού κέντρου σε καμία από τις εννέα πόλεις.

Οπως και στις προηγούμενες εκλογές, η διαδικασία στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί μια μέρα νωρίτερα και, συγκεκριμένα, στις 24 Ιουνίου, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7 το πρωί και να κλείνουν στις 7 το απόγευμα, βάσει της τοπικής ώρας κάθε πόλης. Η ψηφοφορία θα τελεί υπό την επίβλεψη του επόπτη, ο οποίος και θα είναι ο υπεύθυνος για την μεταφορά των ψηφοδελτίων στην Ελλάδα, με την καταμέτρηση και ενσωμάτωση να γίνεται από την Δευτέρα, επί ελληνικού εδάφους.

«Η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου όσοι ήταν και την προηγούμενη φορά. Είχαμε πολλές προσθήκες, επειδή πολλοί δεν είχαν καταφέρει να εγγραφούν στην πρώτη προθεσμία, αλλά είχαμε και πολλούς που ακύρωσαν την εγγραφή τους διότι την ημερομηνία της δεύτερης διεξαγωγής θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό εξηγεί τον αριθμό των εγγεγραμμένων.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα, όπως ακριβώς συνέβη και την προηγούμενη φορά», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη εξυπηρετεί εγγεγραμμένους ψηφοφόρους από Νέα Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Κονέκτικατ και Πενσυλβάνια.

Πηγή: ekirikas.gr