Εξαφάνιση υποβρυχίου: Μεγαλώνει η αγωνία για τους πέντε εξερευνητές του Τιτανικού

Πλοία και αεροπλάνα αναζητούν το υποβρύχιο που χάθηκε στο ταξίδι προς τα συντρίμμια του Τιτανικού

Μεγαλώνει η αγωνία για τους επιβαίνοντες του τουριστικού υποβρυχίου που χάθηκε την Δευτέρα. Το μικρό αυτό σκάφος χρησιμοποιείται για να πηγαίνει τους τουρίστες να δουν από κοντά το ναυάγιο του Τιτανικού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το  ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) στον πυθμένα του Ατλαντικού. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά.

Εφόσον το σκάφος εξαφανίστηκε, αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα ξεκίνησαν τις έρευνες. Το υποβρύχιο εξαφανίστηκε πλέον για πάνω από μία ημέρα νωρίτερα στα ανοικτά των ακτών του νοτιοανατολικού Καναδά, ενώ μετέφερε τουρίστες για να εξερευνήσουν τα συντρίμμια του Τιτανικού, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι στο σκάφος επέβαιναν ένας πιλότος και τέσσερις επιβάτες και ότι το σκάφος είχε τη δυνατότητα να παραμείνει βυθισμένο για 96 ώρες, αλλά δεν είναι σαφές αν βρίσκεται ακόμη κάτω από το νερό ή αν έχει αναδυθεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει.

Τι ανέφερε ο Τζο Μάουγκερ

Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροπλάνα έχουν κατακλύσει την περιοχή περίπου 900 μίλια (1.450 χιλιόμετρα) ανατολικά του Κέιπ Κοντ, ορισμένα από αυτά έριξαν σημαδούρες σόναρ που μπορούν να παρακολουθούν σε βάθος 13.000 ποδιών (3.962 μέτρων), δήλωσε ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μάουγκερ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Πρόκειται για μια απομακρυσμένη περιοχή και είναι πρόκληση η διεξαγωγή έρευνας σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή», δήλωσε ο Mauger. «Αναπτύσσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε το σκάφος και να διασώσουμε τους ανθρώπους που επιβαίνουν σε αυτό», είπε. «Συνεχίζοντας απόψε θα συνεχίσουμε να πετάμε αεροσκάφη και να μετακινούμε επιπλέον σκάφη». Ο Mauger δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι έχουν απευθυνθεί επίσης σε εμπορικά σκάφη για βοήθεια.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Ακόμη, η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται το υποβρύχιο, η OceanGate Expeditions, ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι «κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της» για τη διάσωση των επιβαινόντων. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ είναι μεταξύ των επιβατών, σύμφωνα με ανάρτηση συγγενή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή:in.gr