Αλ. Τσίπρας: Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτρέψει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς και μία δημοκρατία τύπου Ορμπάν

Ηράκλειο.- Το διακύβευμα των εκλογών περιέγραψε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας» καθώς επίσης ότι «επιθυμεί μία άρρωστη, ασθενική, ασταθή δημοκρατία τύπου Όρμπαν».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά στράφηκε και εναντίον των μικρότερων κομμάτων: «Στρατηγική και σχέδιο της ΝΔ δεν είναι μόνο να κερδίσουν αλλά και να αποδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους εμποδίσει να στήσουν ανεξέλεγκτο καθεστώς. Σχέδιό τους είναι μια κατακερματισμένη, παράλυτη από μικρούς εμφύλιους μικρών κομμάτων αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση ανήμπορη να προβάλει σοβαρή αντίσταση στις πολιτικές του. Με 7, ακόμη και 8 κόμματα στη Βουλή. Και βλέπετε ποια κόμματα φουσκώνουν και υπερπροβάλλουν προεκλογικά. Όποια βοηθάνε αυτόν το σχεδιασμό. Για να μη μπορεί η Βουλή να έχει αξιοπιστία».

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να είναι ηγεμόνας

Ακολούθως εξήγησε: «Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να είναι απλά εκ νέου πρωθυπουργός αλλά να είναι ηγεμόνας. Τον διαβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι έχει ως οδηγό. Που συμβουλεύει πρώτα και κύρια ένα πράγμα τους επίδοξους ηγεμόνες: Διαίρει και βασίλευε! Σε αυτές τις τρεις λέξεις συνοψίζεται η στρατηγική της ΝΔ σήμερα». Ακολούθως ρώτησε: «Θα το δεχτεί αυτό ο δημοκρατικός κόσμος; Θα το δεχτεί ακόμα και ο συντηρητικός πολίτης; Ευνοεί κανέναν άλλο, εκτός από τη διαπλοκή και τις ελίτ, μια δημοκρατία χωρίς αντίβαρα, χωρίς στιβαρή αντιπολίτευση, χωρίς την υγεία της αντίθεσης και της αντίστασης, μία δημοκρατία τύπου Ορμπάν;».

Έστρεψε τα πυρά του εναντίον των μικρότερων κομμάτων του προοδευτικού χώρου λέγοντας ότι «δυστυχώς το έχουν αποδεχτεί και κάνουν χώρο για να περάσει χωρίς πολλά προβλήματα και σοβαρές αντιστάσεις η ΝΔ. Με την άρνησή τους ακόμα και να συζητήσουν τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Με την υπονόμευση της απλής αναλογικής. Με τις τακτικές, που βλέπουν το ντορό αλλά όχι το λύκο. Με τον δήθεν διμέτωπο που ήταν και είναι ακόμα μονομέτωπος κατά του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως ξεκαθάρισε «Αυτή η στάση ευνοεί αντικειμενικά τη Δεξιά. Ρίχνει νερό στο μύλο της Δεξιάς, για να θυμηθώ μια παλιά φράση».

Ακολούθως έθεσε το διακύβευμα της κάλπης «που δεν είναι αν την επόμενη μέρα θα έχουμε κυβέρνηση. Αλλά αν την επόμενη μέρα θα επιτρέψουμε με τη ψήφο μας ένα καθεστώς ανεξέλεγκτο και ασύδοτο. Και η μόνη δύναμη που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Είναι η ανατροπή των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν τον Μάη».

Κάλεσε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, αλλά και κάθε συντηρητικό πολίτη που θέλει κυβέρνηση και όχι καθεστώς «παρά τις διαφορές τους και τις επιφυλάξεις τους μαζί μας, να ενισχύσουν με τη ψήφο τους την επόμενη Κυριακή τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για να μην επιτρέψουμε να πάρει λευκή επιταγή η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας.¨Όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Ούτε όμως και συμπλήρωμα κυβερνητικό στα σχέδια της Δεξιάς, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 μέχρι σήμερα».

Από ΑΠΕ