Πρωταθλητές LNG carriers και containerships

Τα εν λόγω τύπου πλοία έχουν προσελκύσει περί το ήμισυ των νέων παραγγελιών συνολικά την τελευταία τριετία.

Στον μέσο όρο των 23 τελευταίων ετών αντιστοιχούν οι παραγγελίες για νέα πλοία που έχουν καταγραφεί τα τρία τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν επενδυθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία των Clarksons, περισσότερα από 2,3 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και τον φετινό οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επενδύσει 320 δισ. δολάρια για να παραγγείλουν νέα πλοία. Παρά τις μικτές τάσεις σε όλους τους τύπους των πλοίων, υπήρξαν ορισμένες αξιοσημείωτες «εξάρσεις» στις δαπάνες, με αιχμή τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Οι δαπάνες για νεότευκτα πλοία μετριάστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω αβεβαιότητας, μεταξύ άλλων, όσον αφορά την τεχνολογία καυσίμων, τις αυξανόμενες τιμές και την όλο και πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα ελεύθερων θέσεων στα ναυπηγεία. Παρά το γεγονός ότι τα 320 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί κατά κύριο λόγο σε πλοία ακριβά στην κατασκευή τους, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσθετου κόστους των περιβαλλοντικών τεχνολογιών που εγκαθιστούν στα νεότευκτα, τα ποσά δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά με την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα, είναι κατά 20% μεγαλύτερα από τα ποσά που ξοδεύτηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μετά. Επίσης είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα 860 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν μέσα σε μία πενταετία μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2008 (στην τεράστια επενδυτική έκρηξη της ναυτιλίας), σημειώνουν οι Clarksons. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, εξετάζοντας τις παραγγελίες ανά τομέα καταγράφονται αξιοσημείωτες επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία, τα οποία σε ορισμένους τομείς αντιπροσωπεύουν τους μεγαλύτερους επενδυτικούς κύκλους νεότευκτων εδώ και πολλά χρόνια.

Οι παραγγελίες πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου καταγράφουν απανωτά ρεκόρ. Από τις αρχές Ιουνίου του 2020 έχουν παραγγελθεί 346 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Χρονιά-ρεκόρ ήταν το 2022, όταν και υπεγράφησαν συμβόλαια για 184 πλοία. Με την υποστήριξη των ισχυρών εγκρίσεων για project LNG, των αυξανόμενων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια και του ρόλου του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση, το τοπίο για την παραγγελία νέων μονάδων είναι σταθερά θετικό (2023 ytd: 28 πλοία αξίας 7 δισ. δολαρίων, βιβλίο παραγγελιών στο 51% του στόλου σε cbm). Συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια δαπανήθηκαν 73 δισ. δολάρια για νέες κατασκευές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ κάθε προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Παράλληλα, οι επενδύσεις σε νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν επίσης φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Από την έναρξη του τέταρτου τριμήνου του 2019 έχουν παραγγελθεί συνολικά 1.211 πλοία, με κορυφαία επίδοση τα 612 του 2021 και χαμηλότερη τα 378 του 2022. Οι αριθμοί έχουν μειωθεί περαιτέρω το 2023 (ytd: 59), αλλά με τους liners να έχουν πολύ υψηλά διαθέσιμα λόγω της πρωτοφανούς ναυλαγοράς από το 2020 μέχρι και τις αρχές του 2022 οι παραγγελίες συνεχίζονται, σημειώνουν οι Clarksons. Τα τρία τελευταία χρόνια επενδύθηκαν 93 δισ. δολάρια σε νεότευκτα πλοία, κάτι που υπολείπεται του ρεκόρ της τριετούς περιόδου έως τον Δεκέμβριο του 2007, όταν επενδύθηκαν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια. Από τον Ιανουάριο του 2003 έως τον Ιούλιο του 2008 επενδύθηκαν περισσότερα από 160 δισ. δολάρια.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες

Υψηλές επενδύσεις, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, καταγράφονται και στον τομέα των car carriers, αν και με πολύ χαμηλότερο συνολικό μέγεθος. Πιο αναλυτικά, τα τρία τελευταία χρόνια οι νέες παραγγελίες ανέρχονται στο ύψος των 14 δισ. δολ., το μεγαλύτερο «άνοιγμα» από την εποχή πριν από την οικονομική κρίση του 2008. Για τα κρουαζιερόπλοια, πριν από την πανδημία του Covid-19 και συγκεκριμένα από το 2016 μέχρι και το 2019 κατεγράφησαν παραγγελίες ύψους 68 δισ. δολ., ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί μόλις 5 δισ. δολ.

Τέλος, οι παραγγελίες δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου είναι σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τους Clarksons αντιπροσωπεύουν μόνο το 23% της συνολικής δαπάνης για νεότευκτα πλοία τα τρία τελευταία χρόνια (ακόμη και με τις παραγγελίες δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων που αυξάνονται). Για τα δεξαμενόπλοια έχουν επενδυθεί 27 δισ. δολ. (Ιούνιος 2020 – Ιούνιος 2023), ενώ την αντίστοιχη τριετία μέχρι το 2015 ήταν στα 50 δισ. δολ. και την τριετία μέχρι την οικονομική κρίση του 2008 είχαν φτάσει πάνω από 100 δισ. δολ. Διπλάσιες, για την ίδια περίοδο, ήταν οι επενδύσεις σε bulk carriers, ήτοι πάνω από 200 δισ. δολ., ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί στα 47 δισ. δολ.

Πηγή: Naftemporiki.gr