Συνάντηση προέδρου της ΟΕΚ με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Ενσωμάτωση και Πρόσφυγες

 Φωτογραφία: (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge), Dr. Michalel Griesbeck, στα γραφεία της υπηρεσίας, στην Νυρεμβέργη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας του Προέδρου της ΟΕΚ, Πάνου Δροσινάκη και του Γραμματέα, Νίκου Αθανασιάδη, με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για Ενσωμάτωση και Πρόσφυγες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Ο Dr. Griesbeck, ο οποίος είναι για δεύτερη φορά αντιπρόεδρος αυτής της σημαντικής υπηρεσίας από τον Νοέμβριο του 2022, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν αυτή η γνωριμία και μας ευχαρίστησε με θερμό και ειλικρινή τρόπο, για τις δράσεις και την παρουσία της ΟΕΚ, αλλά κυρίως για τις ιδέες που καταθέσαμε για μία σειρά από επίκαιρα θέματα, στα οποία ο ίδιος τοποθετήθηκε κατά προτεραιότητα. Τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία στην ενσωμάτωση των αλλοδαπών στην τοπική κοινωνία, είτε αυτοί είναι ήδη εδώ είτε καταφθάνουν τώρα, χωρίς την έμπρακτη συμπαράσταση και συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες των Οργανώσεων Μεταναστών, όπως της ΟΕΚ, συμμετοχή την οποία ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και την καλωσορίζει με θερμό τρόπο.

Μας απασχόλησαν θέματα, όπως οι διαδραστικές σχέσεις της γερμανικής κοινωνίας με του μετανάστες, συμφώνησε μαζί μας, ότι η ενσωμάτωση είναι διαδικασία αμφίδρομη και βασίζεται, τόσο στην θέληση των μεταναστών να ενσωματωθούν, όσο και στην θέληση και την ετοιμότητα της κοινωνίας να τους ενσωματώσει. Συμφώνησε με την διαπίστωση, ότι οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική και εθνική τους ταυτότητα και συμβάλλοντας στην κατανόηση και στις καλές σχέσεις, μεταξύ των δύο λαών και κρατών.

Ειδικά σε ότι αφορά την νεομετανάστευση και την προσπάθεια της Γερμανίας να προσελκύσει καλά καταρτισμένους ειδικούς από όλον τον κόσμο (Brain Drain, Brain Gain), συμφώνησε, επίσης, μαζί μας, ότι αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις χώρες προέλευσης. Τονίσαμε ότι ειδικά στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η ενεργή παρουσία και εργασία όλων, όσοι σπουδάζουν, μορφώνονται και ειδικεύονται με χρήματα του ελληνικού λαού, για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Κάθε γιατρός ή ειδικευμένος άλλης ειδικότητας, που έρχεται στην Γερμανία λείπει από τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, που τον έχουν μεγάλη ανάγκη. Η πρότασή μας, η Γερμανία να σκεφτεί και να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο να περιλαμβάνει ανταποδοτικά μέτρα για τις χώρες, από τις οποίες φεύγουν πολίτες διαφόρων ειδικοτήτων, για να έρθουν στην Γερμανία, βρήκε τον Dr. Griesbeck απολύτως σύμφωνο.

Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε και να εμπεδώσουμε την πολύ καλή συνεργασία μας των τελευταίων ετών και μας προέτρεψε, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις Κοινότητες-μέλη μας, να κάνουμε αιτήσεις για συμμετοχή και χρηματοδότηση, όποτε η υπηρεσία του ή άλλοι φορείς σε κρατιδιακό επίπεδο προκηρύσσουν επιδοτούμενα προγράμματα, με ομοσπονδιακή η τοπική αναφορά. Αυτό μπορεί να γίνει, εκτός των άλλων, ειδικά σε θέματα που αφορούν την διαχείριση των Κοινοτήτων και την ψηφιοποίηση.