Τσίπρας: Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος

«Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο πως σε αυτή τη δημιουργική, συλλογική διαδικασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου, στην κρίση των μελών του κόμματος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο τους και είπε ότι υπό τις συνθήκες που διεξήχθη αυτή η εκλογική αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για εμάς, αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης που διαφάνηκε μετά την κάλπη της απλής αναλογικής αποφεύχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα. Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και την δημοκρατία.  Η ανάδειξη στη βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν τόσο αρνητικοί συσχετισμοί για τον προοδευτικό χώρο. Και αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δυστυχώς για την εξέλιξη αυτή έχει ευθύνη και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο, ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη, τελικά διόγκωσε την ακροδεξιά» τόνισε.