Εκπλήξεις και νέα πρόσωπα στην νέα κυβέρνηση

Εκπλήξεις και νέα πρόσωπα περιλαμβάνει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την Δευτέρα το απόγευμα

Αθήνα.-  Με την νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου να έχει ανακοινωθεί είναι σημαντικό να δει κανείς τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κρίσιμα υπουργεία. Νέος επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ορίστηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Νίκο Δένδια να μετακομίζει στο υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ το χαρτοφυλάκιο του ενισχύεται από μερικά χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε στην αρμοδιότητα του το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της υγείας αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με την αναμόρφωση του ΕΣΥ που αποτελεί μία εκ των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης.

Αλλαγή σκυτάλης και στο υπουργείο Παιδείας, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει υπουργός με στόχο την υλοποίηση του ψηφιακού σχολείου, ενώ η Νίκη Κεραμέως μετακομίζει στο υπουργείο Εσωτερικών έχοντας ως σκοπό την επίτευξη της αξιολόγησης και της απολεσματικότητας στο Δημόσιο.

Ακόμη, ο εξωκοινοβουλευτικός Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, μεταρρύθμιση που αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις.

Τέλος, όπως το είχε προαναγγείλει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημιουργεί ένα υπουργείο Οικογένειας, το οποίο αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Ποιοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί τέθηκαν εκτός κυβερνητικού σχήματος

Εκτός της Κυβέρνησης μένουν μερικά βαριά ονόματα που κατείχαν βασικές θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση και πολλοί κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις στην μάχη του σταυρού.

Χωρίς χαρτοφυλάκιο μένουν οι: Κώστας Καραμανλής, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Θεοδωρικάκος, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Πλακιωτάκης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Βέβαια, το ότι τώρα βρίσκονται εκτός υπουργικού συμβουλίου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αξιοποιηθούν αργότερα . Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά πως θα γίνεται rotation.

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα

Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από πολλά νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμα υπουργεία. Για παράδειγμα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ορίστηκε υφυπουργός ο Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος από την μία αποτελεί νέα προσθήκη, από την άλλη έχει πολύ μεγάλη γνώση του εν λόγω υπουργείου.

Ποιος είναι ο Θάνος Πετραλιάς

Ο Αθανάσιος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και μελετών που αφορούν θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, και άλλων θεμάτων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία. Σήμερα απασχολείται ως επιστημονικό προσωπικό στην Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υπουργείο Ανάπτυξης

Πέραν του υπουργού Κώστα Σκρέκα, νέα πρόσωπα υπάρχουν και σε αυτό το υπουργείο. Ο λόγος για τους νέους υφυπουργούς Μάξιμο Σενετάκη και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

Ποιος είναι ο Μάξιμος Σενετάκης

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του ο ίδιος:

Γεννήθηκα και ζω στο Ηράκλειο γιατί αγαπώ με πάθος την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Επέλεξα να εργάζομαι εδώ. Στον τόπο μου να κάνω πράξη όσα σπούδασα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μπήκα στην ενεργό Πολιτική το 2012 γιατί πίστευα πως η νέα γενιά Ελλήνων έχει ευθύνη να διεκδικήσει πόστα ευθύνης. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Έγινα βουλευτής στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολες αποφάσεις.

Στις εκλογές του 2015 οι συμπολίτες μου με περιέβαλαν με αρκετή εμπιστοσύνη, η οποία όμως δεν μου εξασφάλισε την ανανέωση της βουλευτικής μου θητείας.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την Αρχηγία της ΝΔ, συντάχθηκα εξαρχής και ανεπιφύλακτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επιλογή που δικαιώθηκε και δικαιώνεται καθημερινά.

Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν επανήλθα στο εργοτάξιο. Επέβλεψα και υλοποίησα μια σειρά ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Μεταξύ αυτών, τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ – ένα στολίδι για την πόλη μας.

Ταυτόχρονα παρέμεινα ενεργά πολιτικός, ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ανάπτυξης της Κρήτης.

Τον Ιούλιο του 2019 ήμουν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής. Οι συμπολίτες με τίμησαν εκ νέου με την εμπιστοσύνη μου, δίνοντας μου την εντολή να τους εκπροσωπήσω.

Έκτοτε ως βουλευτής τους, κάνω ό,τι είναι δυνατό για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.

Ποια είναι η Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου

H νέα υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου, γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 18/8/1964. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Εχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Είναι παντρεμένη με τον Θωμά Παπαδημητρίου, φοροτεχνικό-λογιστή, πρώην δήμαρχο της Πέτρας Πιερίας, καθώς και πρώην πρόεδρο ΝΟΔΕ Πιερίας. Εχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, χημικό μηχανικό και την Αθηνά, δικηγόρο.

Υπουργείο Εργασίας

Τέλος, νέο πρόσωπο αποτελεί και ο Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος έχει οριστεί υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξίζει να σημειωθεί πως υπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και υφυπουργός ο Πάνος Τσακλόγλου.

Ποιος είναι ο Βασίλης Σπανάκης

Ο Βασίλης Σπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και έχει καταγωγή από την Κρήτη και τη Λακωνία, ενώ μεγάλωσε στο Μοσχάτο και ζει στα Νότια Προάστια με τη γυναίκα του, την αρχιτεκτόνισσα Σμαράγδα Μαλακατέ και το γιο του Αλέξανδρο.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου.

Έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προέρχεται από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπεύθυνος Μαθητικού (Μ.Α.ΚΙ.) της ΟΝΝΕΔ Μοσχάτου, ενεργό στέλεχος της Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, της ΔΑΚΕ Εφοριακών και της ΔΗ.ΚΙ.Ο.

Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ήμουν μέλος του Δ.Σ. του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει διατελέσει εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.

Το 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχε έως τον Ιανουάριο του 2019.