Νίκος Δένδιας: Συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-EUROKINISSI

Δήλωση Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

Αθήνα.- Θα ήθελα να πω ότι με αίσθημα τιμής και ευθύνης βρίσκομαι πάλι σε έναν χώρο γνώριμο. Ευελπιστώ ότι με την συμβολή της φυσικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορέσω να ανταποκριθώ στα καθήκοντα τα οποία μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Αποτελεί χρέος μου κατ΄ αρχάς να ευχαριστήσω εκτός από τον Πρωθυπουργό για την τιμή της επιλογής μου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τον μέχρι σήμερα Υπουργό, τον Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος επιτέλεσε άψογα τα καθήκοντά του κατά το διάστημα το οποίο μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον προκάτοχό του Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, για το έργο του επί τέσσερα χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της φυσικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ακμαία κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, για το υψηλότατο φρόνημα το οποίο τις διακατέχει.

Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει και με την προηγούμενη κυβερνητική μου ιδιότητα, δεν συνιστά απλό καθήκον αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία παγκόσμιων ανακατατάξεων η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον, ως παράγων ασφάλειας και σταθερότητας, να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις που την αφορούν.

Η διαπίστωση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, αν συνυπολογισθούν στο ισοζύγιο ισχύος οι αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψα για λογαριασμό της πατρίδας μας.

Επιθυμώ εδώ και με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω την πάγια ελληνική θέση. Η Ελλάδα επιζητά αρμονικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είχα διαμηνύσει από την ίδια ακριβώς θέση το 2014, η Ελλάδα ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας. Επιζητά την ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό.

Ταυτοχρόνως όμως διατηρεί ξίφος δικαίου, μη επιτρέποντας σε οιονδήποτε να επιβουλευθεί την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ευελπιστούμε συνεπώς σε μια ειλικρινή σχέση με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και όλου του κόσμου, ιδίως με τις χώρες με τις οποίες διατηρούμε συμμαχικές σχέσεις.

Όσον αφορά ειδικά την γειτονική Τουρκία, θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί η βελτίωση του μεταξύ μας κλίματος τους τελευταίους μήνες, προς όφελος των λαών μας.

Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι, προσδοκώ μπορώ να πω, ότι θα αποφευχθούν κατά το δυνατόν ενέργειες που θα αλλάξουν αυτό το κλίμα και θα οδηγήσουν σε παλινδρόμηση σε καταστάσεις του όχι πολύ μακρινού παρελθόντος. Μόνο να ωφεληθούν έχουν οι δύο χώρες από την εμπέδωση θετικού κλίματος στις σχέσεις μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω τη διαβεβαίωση που έδωσα και τήρησα ως Υπουργός Εξωτερικών στην απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα επιτελώ τα καθήκοντά μου, επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, τη μέγιστη δυνατή ομοψυχία στα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας. Στον κομβικό αυτόν τομέα για την εθνική μας ύπαρξη δεν χωρούν κομματικοί διαγκωνισμοί και δεν επιτρέπονται μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Με αυτήν την σκέψη και έχοντας πλήρη αντίληψη του μεγέθους της ευθύνης, εύχομαι καλή συνεργασία στα υπόλοιπα μέλη της Πολιτικής Ηγεσίας, τους Υφυπουργούς, τον κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον κύριο Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου.

Την ίδια ευχή θέλω να διατυπώσω στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στους Αρχηγούς των Επιτελείων, στον Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Χουδελούδη, τον Αρχηγό ΓΕΝ Ναύαρχο Δρυμούση, τον Αρχηγό ΓΕΑ Πτέραρχο Μπουρολιά και σε όλη τη Στρατιωτική Ηγεσία, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στα στρατευμένα νιάτα της ελληνικής κοινωνίας, στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σας ευχαριστώ θερμά