Πόσα κερδίζουν οικογένειες με παιδιά, ιδιοκτήτες ακινήτων, δημόσιοι υπάλληλοι

Τι προβλέπει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες

Εισοδηματικές «ανάσες» παίρνουν το 2024 εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι με παιδιά, ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι.

Με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και ψηφίζεται έως το τέλος του μήνα:

1.Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά, από τον πρώτο μήνα του 2024, θα διαπιστώσουν μείωση του φόρου που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους, λόγω της αύξησης κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου. Το ετήσιο όφελος φθάνει τα 90 ευρώ για τους φορολογουμένους με 1 παιδί και τα 220 ευρώ για τους φορολογουμένους που έχουν δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες με προστατευόμενα τέκνα θα δουν τη φορολογική ελάφρυνση που προκύπτει από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025, όπου θα εμφανίσουν τα εισοδήματα του 2024. Με τη νέα ρύθμιση, από την 1η Ιανουαρίου 2024 το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε:

– 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογουμένους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

– 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με δύο παιδιά.

– 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους φορολογουμένους με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά.

Για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά το  αφορολόγητο όριο παραμένει στα 8.636 ευρώ.

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες) αλλά και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα δουν τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για το 2024, τον οποίο θα λάβουν τέλη Απριλίου, να είναι «κουρεμένος» κατά 10%. Για να κερδίσουν την έκπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες τους ολόκληρο το έτος, ενώ σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο, καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική. Με τη μείωση 10% του φόρου ο φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ θα γλιτώσει 30 ευρώ εάν έχει ασφαλίσει την κατοικία του, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ θα έχει όφελος 200 ευρώ.

3. Περίπου 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ύστερα από 14 χρόνια, θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο, αναμορφωμένο, ενιαίο μισθολόγιο. Με το νέο μισθολόγιο θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων.

4. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν το 2024 πρόσθετες εισοδηματικές ενισχύσεις. Οι επιπλέον ενισχύσεις θα είναι της τάξεως των 20 έως 50 ευρώ τον μήνα και θα οφείλονται στην αναπροσαρμογή των μηνιαίων ποσών της οικογενειακής παροχής, δηλαδή των επιδομάτων για τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα το επίδομα θα διαμορφωθεί ως εξής:

  •  70 ευρώ (από 50 ευρώ) τον μήνα για δημόσιο υπάλληλο με 1 εξαρτώμενο τέκνο.
  • 120 ευρώ (από 70 ευρώ) τον μήνα για υπάλληλο με 2 παιδιά.
  • 170 ευρώ (από 120 ευρώ) τον μήνα για δημόσιο υπάλληλο με 3 παιδιά.
  • 220 ευρώ (από 170 ευρώ) τον μήνα για υπάλληλο με 4 παιδιά.

Για κάθε παιδί από το πέμπτο και μετά, θα εξακολουθεί να ισχύει η προσαύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»/in.gr