Χρώμα ελληνικό στο Μεσογειακό Κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μάλτας

 Χρώμα ελληνικό στο πρώτο Μεσογειακό Κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μάλτας

Ο Ιούλιος μπήκε στη Μάλτα με κινηματογραφική διάθεση. Ένας νέος κινηματογραφικός θεσμός ενεργοποίησε τον κινηματογράφο και έδωσε βήμα στους μεσογειακούς καλλιτέχνες να επικοινωνήσουν τις δουλειές τους. Ανάμεσα τους και πολύ σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η λαμπερή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Fort Manoel (Gżira) με θέα το χαρακτηριστικό υγρό στοιχείο της πρωτεύουσας της Μάλτας, Βαλέτα. Ο David Walliams στην παρουσίαση υποδέχτηκε τη star του X Factor Rebecca Ferguson, τη σαξοφωνίστα Alexandra Ilieva και τον Μαλτέζο λυρικό τενόρο, Joseph Calleja.

Ανάμεσα στους διάσημους που έδωσαν ηχηρή παρουσία ήταν ο Eric Bana, ενώ στο πλαίσιο των masterclass που οργανώθηκαν βρέθηκαν και συζήτησαν με κοινό και νέους κινηματογραφιστές οι Jared Harris, Natascha McElhone, Annabelle Wallis, Daniela Melchior, Joaquin de Almeida & η κόρη του Κλάους Κίνσκυ, Nastassja Kinski.

Με επικεφαλή της κριτικής επιτροπής την Adrian Wootton το βραβείο, η Carla Simón, σκηνοθέτης του «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» (2022), κέρδισε το πρώτο βραβείο για την ταινία της που μάλιστα ήταν και η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Όσκαρ.

Ο επίτροπος του κινηματογραφικού Φεστιβάλ, τον Johann Grech, δήλωσε ενθουσιασμένος: «αυτό που κάνει αυτό το φεστιβάλ μοναδικό δεν είναι μόνο η εκπληκτική Μεσογειακή Θάλασσα… αλλά η δύναμη των δεσμών που έχει υποδηλώσει μεταξύ των Μεσογειακών Εθνών μας». παράλληλα ανακοίνωσε και την πρόθεση, ο θεσμός να έχει σταθερή πορεία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόθεση τους να ανανεώσουν και αναβαθμίσουν τον θεσμό που φέτος έκανε το πρώτο του βήμα στο διεθνές στερέωμα: «Το δεύτερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mediterrane θα πραγματοποιηθεί εδώ στη Μάλτα το επόμενο έτος κάπου τον Ιούνιο του 2024». Αστειευόμενος, και με δεδομένο ότι το βραβείο τους περιλαμβάνει το σύμβολο της μέλισσας, είπε: «Η μέλισσα θα επιστρέψει. Πίσω ακόμα πιο τολμηρή».

Αναλυτικότερα, αυτά είναι τα βραβεία που δόθηκαν στην πρώτη διοργάνωση

Καλύτερης ταινία

Οι Ροδακινιές του Αλκαράς

Καλύτερη σκηνοθεσία

Juraj Lerotić (για την ταινία «Safe Place»)

Βραβείο συνολικής καριέρας

Marcelle Genovese

Βραβείο καλύτερη ανδρική ερμηνεία

Pierfrancesco Favino (για την ταινία «Νοσταλγία»)

(Η ταινία κέρδισε μεταξύ άλλων και βραβείο καλύτερου μακιγιάζ και μαλλιών, κουστουμιών και διεύθυνσης παραγωγής).

Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας

Lua Michel (για την ταινία «Almva»)

Βραβείο καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας

Rui Poças (για την ταινία «Alma Vita»)

(Η ταινία κέρδισε και το βραβείο καλύτερης μουσικής [Amine Bouhafa])

Βραβείο καλύτερου σεναρίου

Alice Diop, Amrita David (για την ταινία «Saint Omer»)

Στις κριτικές επιτροπές ήταν και η Τώνια Μισιάλη από την Κύπρο αλλά και η Ελληνίδα παραγωγός Αμάντα Λιβανού.

Στις υποψήφιες για τα βραβεία ταινίες υπήρχαν και συμμετοχές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συγκεκριμένα η ταινία «.dog» της Γιάννας Αμερικάνου και τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση, είχαν την διαγωνιστική τους προβολή.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και η Κλέλια Ανδριολάτου, πρωταγωνίστρια της ταινίας «18» αλλά και της σειράς «Μαέστρο».

Πηγή: ΕΡΤ