Η Ελένη Κουναλάκη Επίτιμος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Η Ελένη Κουναλάκη, ο πρύτανης Μιχάλης Σφακιανάκης και ο πρόεδρος Αριστοτέλης Τζιαμπίρης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ντίνος Συρίγος

 

Αθήνα.–  Η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη, τιμήθηκε στην Ελλάδα αναγορευθείσα σε επίτιμη διδάκτορα από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η αναγόρευση έγινε την Παρασκευή 6 Ιουνίου τρ. έ.

Ο πρύτανης Δρ Μιχαήλ Σφακιανάκης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε τη ζωή και τα επιτεύγματα της κ. Κουναλάκη με θέρμη και ενθουσιασμό, τονίζοντας τη δήλωση ότι γι’ αυτήν «ο ουρανός είναι το όριο», λόγια που απηχούσε ο πρόεδρος του Τμήματος, Δρ Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, ο οποίος συνέχισε με περισσότερες λεπτομέρειες αφού ευχαρίστησε την οικογένεια Λασκαρίδη για την ευγενική και συνεχή υποστήριξή της στο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Τζιαμπίρης επισήμανε τους εξέχοντες ρόλους της κ. Κουναλάκη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κλιματική αλλαγή και τις στεγαστικές πολιτικές, και έκλεισε το βιογραφικό της σημειώνοντας ότι η Χίλαρι Κλίντον την αποκάλεσε «σκληρή ηγέτη».

Η κ. Κουναλάκη στην ομιλία της τόνισε τους πολλούς παραλληλισμούς της αγαπημένης της πατρογονικής πατρίδας με το κράτος που τη γεμίζει περηφάνια. Στο μέτωπο της πολιτικής, σημείωσε ότι και για τις δύο χώρες η κλιματική αλλαγή φέρνει προκλήσεις και ευκαιρίες – δηλαδή καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και πρόσφορο έδαφος για τους επιχειρηματίες.

Η Καλιφόρνια είναι επίσης η πολιτεία των κατ’ εξοχήν μεταναστών, ανθρώπων που τροφοδότησαν την αξιοσημείωτη ιστορία της οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής καινοτομίας. Ομως η κ. Κουναλάκη αναγνωρίζει ότι οι μετανάστες σήμερα προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και αναζητά πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Τόνισε ότι για την πολιτεία της στο παρελθόν η φόρμουλα επιτυχίας είναι ο συνδυασμός «μετανάστευσης και εκπαίδευσης» – στον οποίο είναι αφοσιωμένη να συνεχίσει και που πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός λαμπρού μέλλοντος για την Ελλάδα, της οποίας η αυξανόμενη κοινότητα νέων επιχειρηματιών τής είναι αφοσιωμένη. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης τα όνειρα της Καλιφόρνιας.

Mε στοιχεία από ekirikas.com