Ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη – Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες στην Τουρκία

Κωνσταντινούπολη.-Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες στο Μέγαρο Βαχντετίν, οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που λήγει στις 17 Ιουλίου, και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Τι ενόχλησε τον Ερντογάν

Ωστόσο, η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε φορτισμένο κλίμα, καθώς η τουρκική ηγεσία φέρεται ενοχλημένη από τις δηλώσεις Ζελένσκι από την Μπρατισλάβα, πριν την αναχώρησή του για την Τουρκία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

Η αναφορά αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τον Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο βέτο ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την Στοκχόλμη για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της.

Να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι, σήμερα το πρωί, Σαββάτο 8 Ιουλίου, θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου στις 10 θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.