“Καλό λίπος”: Ανακάλυψη για μια πρωτεΐνη ανοίγει νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη

“Κλειδί” το καλό λίπος για την καταπολέμηση παχυσαρκίας και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που ανέλυσε την πρωτεΐνη UCP1.

Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν τις πρώτες δομικές λεπτομέρειες της πρωτεΐνης UCP1 (uncoupling protein 1), η οποία επιτρέπει στον λιπώδη ιστό να καίει θερμίδες και να παράγει θερμότητα.

Νέα έρευνα ξεκλείδωσε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς ο “καλός” λιπώδης ιστός θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, βοηθώντας στον έλεγχο του διαβήτη.

Πρόκειται για μια έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ ερευνητών από την ιατρική σχολή Perelman στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

“Κλειδί” το καλό λίπος για την καταπολέμηση παχυσαρκίας και διαβήτη

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από δύο τύπους λίπους: φαιό (καφέ) και λευκό.

λίπος

Το καφέ λίπος διασπά το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη) και τα μόρια λίπους, παράγοντας θερμότητα ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες, βοηθώντας στη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Η πλειονότητα του λίπους στους ανθρώπους είναι λευκό λίπος και η συσσώρευση υπερβολικού λευκού λίπους συμβάλλει στην παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Χρησιμοποιώντας το Krios G3i, ένα κρυογονικό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο στο Penn Singh Center for Nanotechnology, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τη μιτοχονδριακή πρωτεΐνη UCP1 με λεπτομέρειες σε κλίμακα ατόμου για πρώτη φορά. Αυτή η εργασία αποκάλυψε νέες ιδέες για το πώς η δραστηριότητα αυτής της πρωτεΐνης στα καφέ λιποκύτταρα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί για την απώλεια βάρους.

λίποςΗ ανθρώπινη πρωτεΐνη UCP1 στον καφέ λιπώδη ιστό στην ανενεργή της μορφή (αριστερά), που αναστέλλεται από ένα νουκλεοτίδιο και στην ενεργοποιημένη μορφή της (δεξιά), όπου βραχυκυκλώνει το μιτοχόνδριο για να παράγει θερμότητα

Πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη που ακολουθεί περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες έρευνας σχετικά με το πώς μοιάζει και πώς λειτουργεί η UCP1, δήλωσε η δρ. Vera Moiseenkova-Bell, καθηγήτρια Συστημάτων Φαρμακολογίας και Μεταφραστικής Θεραπευτικής και διευθύντρια σχολής του Beckman Center for Cryo-Electron Microscopy. “Αυτές οι νέες διαπιστώσεις δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων”.

Στα θηλαστικά, η πρωτεΐνη UCP1 δίνει στο καφέ λίπος μια εξειδικευμένη ικανότητα να καίει θερμίδες ως θερμότητα για τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σώματος.

Όταν ενεργοποιείται από λιπαρά οξέα, η UCP1 βραχυκυκλώνει τα μιτοχόνδρια, επιτρέποντας στα πρωτόνια να διαπεράσουν την μιτοχονδριακή εσωτερική μεμβράνη.

Αυτό το βραχυκύκλωμα παράγει θερμότητα και επιτρέπει στο σώμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται θερμογένεση.

Πηγή: https://scitechdaily.com/Iatropedia.gr

φωτό: iStock