Μητσοτάκης: Καταργούνται όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με ένα νόμο με ένα άρθρο

Νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή – Η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών- Πήραμε εντολή να τις υλοποιήσουμε- Δεν άκουσα πειστικά επιχειρήματα από την αντιπολίτευση, είπε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης – Προσδιόρισε τους δέκα μεγάλους στόχους για την τετραετία

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα νόμος με ένα άρθρο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε επιγραμματικά τους δέκα μεγάλους στόχους της κυβερνητικής θητείας και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κατά τη συζήτηση δεν άκουσε πειστικά επιχειρήματα, παρά επανάληψη των συνθημάτων που οι πολίτες απέρριψαν. Ο κ.Μητσοτάκης εμφατικά είπε ότι η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών και η ΝΔ πήρε εντολή να τις υλοποιήσει.

Ειδικά για την ψήφο των Αποδήμων ο Πρωθυπουργός είπε στη Δευτερολογία του:

<<Άκουσα συναδέλφους να κάνουν μία αναφορά για τη μεγάλη δύναμη της ελληνικής Διασποράς (sic) και του παγκόσμιου ελληνισμού. Μία ακόμα, λοιπόν, άμεση πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για να εκφράσει αυτόν τον οικουμενικό ελληνισμό, γίνεται για όλους σας, για όλους μας, ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα: στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας, από όπου κι αν κατοικούν.

Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Βάλαμε πάρα πολλούς περιορισμούς, το ξέρετε καλά. Φτάσαμε τους 190 βουλευτές και όχι τους 200. Σήμερα λοιπόν, ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές.

Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο πραγματικά πιστοί μένουμε στις διακηρύξεις μας>>.

Πλεύση Ελευθερίας

Στο αίτημα του πρωθυπουργού, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να ανταποκρίνεται θετικά. Λίγα λεπτά μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού είναι μια νίκη του κόμματός της.

Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου το θέμα του αποκλεισμού – όπως είπε – των Ελλήνων του εξωτερικού, ενέταξε στις παρατηρήσεις της κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων ενώ ήταν και το κεντρικό θέμα της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Αλέξανδρου Καζαμία. «Η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πίεση που ασκήσαμε ήταν αυτό το ένα άρθρο. Αν υπάρξει τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, εμείς προκαταβολικά δηλώνουμε ότι θα το ψηφίσουμε», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.