Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης συναντήθηκε με τον νέο υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας

Από αριστερά, οι κ.κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γιώργος Κώτσηρας και Βασίλης Παπαστεργιάδης. Φώτος: Supplied

Αθήνα.- Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (ΕΚΜ) Βασίλη Παπαστεργιάδη και του Γιώργου Κώτσηρα, νέου υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, βασίστηκε σε ένα πλαίσιο πλαίσιο διμερών συμφωνιών και πολιτιστικών προγραμμάτων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης να επισκεφθεί σύντομα την Αυστραλία.

Σε μία από τις πρώτες του συναντήσεις μετά την ορκομωσία του ως υφυπουργός, ο κ. Κώτσηρας συναντήθηκε με αντιπροσώπους της Διασποράς.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης συζήτησε μαζί του μια σειρά θεμάτων που είχαν διατυπωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΜ. Παρών στην συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Τα κύρια σημεία της συνάντησης περιλάμβαναν την ολοκλήρωση διμερών συμφωνιών που αφορούν πολιτιστικά και αθλητικά θέματα, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για φοιτητές καθώς και το προσωπικό που απασχολείται στον τομέα της διδασκαλίας των Ελληνικών.

Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά στην ανάγκη για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας στον τομέα της υγείας. Επισημάνθηκε ότι αυτή η συμφωνία χρεια΄ζεται, για να επιετευχθεί, άσκηση σημαντικής πίεσης από την πλευρά της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης επί του θέματος. Όσον αφορά δε τις συμφωνίες, τονίστηκε ότι η Συμφωνία Διπλής Φορολογίας θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης σημείωσε ότι η πρόσφατη συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των Πανεπιστημίων Πατρών, Αθηνών και Μελβούρνης και της ΕΚΜ κατά την διάρκεια του Ελληνικού Ιατρικού Συνέδριου -που φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης- έχει επιφέρει καρπούς. Η ανωτέρω συμφωνία αφορούσε την ανταλλαγή φοιτητών και διδακτικού προσωπικού μεταξύ των Ιατρικών Σχολών των εν λόγω Πανεπιστημίων.

Σε σχετική συνομιλία με τον διευθυντή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αντωνιάδη, ο δεύτερος επιβεβαίωσε στον Βασίλη Παπαστεργιάδη ότι φοιτητές Ιατρικής από την Αυστραλία θα παρακολουθήσουν μαθήματα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Παπαστεργιάδης πρότεινε ακολούθως, αυτή η συμφωνία να επεκταθεί και σε άλλες Σχολές, ιδιαίτερα σε αυτές των Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης σημείωσε πόσο επιτυχημένο το τρέχον πρόγραμμα της Θερινής Κατασκήνωσης στην Ελλάδα, που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΚΜ και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και συμφωνήθηκε ότι αυτό θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν θέματα που περιλάμβαναν την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό στο Γενικό Προξενείο στη Μελβούρνη, καθώς και τη συνέχιση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών με έμφαση στην δημιουργία πολιτιστικής έδρας για τους ενασχολούμενους με τις τέχνες.

Σχετικά με το θέμα της ψήφου της Διασποράς, αναφέρθηκε και η κατάργηση των τρεχουσών περιορισμών, καθώς και η ανάγκη της υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου -λαμβάνοντας υπόψη τις αποστάσεις- ώστε οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν στα κατά τόπους Προξενεία.

Συμφωνήθηκε ότι τα ανωτέρω θα καταγραφούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και θα συζητηθούν περαιτέρω έτσι ώστε να υλοποιηθούν.

Ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Γιώργος Κώτσηρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης