Πέντε γυναίκες ηθοποιοί για τη «Μήδεια»: Η παγκόσμια πρεμιέρα του Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο

«Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ALEX KAT

 

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Φρανκ Κάστορφ, διευθυντής επί σειρά ετών της βερολινέζικης Φολκσμπίνε (Θέατρο του Λαού) έρχεται για πρώτη φορά στην Επίδαυρο για να παρουσιάσει στις 21 και 22 Ιουλίου, σε παγκόσμια πρεμιέρα, τη δική του εκδοχή της Μήδειας.

Όπως είχε πει στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο, «Τι κάνεις στ’ αλήθεια αφού έχεις διαβάσει τη Μήδεια; Το έργο του Ευριπίδη είναι μνημειώδες κι έχει ταξιδέψει στο χρόνο. Είναι σαν το έδαφος που καλλιεργείται ξανά και ξανά […] Ο Ευριπίδης είναι τόσο σημαντικός σαν μια σφαίρα που πλέει σε μια θάλασσα από υδράργυρο. Όσο και να προσπαθείς να τη βυθίσεις, θα έρχεται πάντοτε στην επιφάνεια».

Ο Φρανκ Κάστορφ, ένας διανοούμενος του ευρωπαϊκού θεάτρου -στο Φεστιβάλ Αθηνών τον γνωρίσαμε το 2007 με το Nord του Σελίν και επανήλθε το 2017 στην Πειραιώς 260 με τον Παίκτη, που βασίστηκε στο έργο του Ντοστογιέφσκι- θα παρουσιάσει μια παράσταση που θα βασίζεται στην τραγωδία της Μήδειας του Ευριπίδη, σε συνδυασμό όμως με το λόγο του Γερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ και την ποίηση του «καταραμένου» Αρθούρου Ρεμπώ.

«Χρησιμοποιούμε τρία κείμενα που έχει γράψει για τη Μήδεια ο Χάινερ Μύλλερ: τη Ρημαγμένη Όχθη, που το έγραψε ως νέος, το Μήδειας Υλικό και το Τοπίο με Αργοναύτες ως ανάμνηση στην ελληνική αρχαιότητα».

Η μυθική φιγούρα της Μήδειας μέσα από πέντε γυναίκες ηθοποιούς

Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα δούμε να ξετυλίγεται η μυθική φιγούρα της Μήδειας επί σκηνής μέσα από πέντε γυναίκες ηθοποιούς: τη Στεφανία Γουλιώτη, τη Σοφία Κόκκαλη, τη Μαρία Ναυπλιώτου, την Αγγελική Παπούλια και την Ευδοκία Ρουμελιώτη.

Μαρία Ναυπλιώτου
Μαρία Ναυπλιώτου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ALEX KAT
Στεφανία Γουλιώτη
Στεφανία Γουλιώτη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ALEX KAT
Αγγελική Παπούλια
Αγγελική Παπούλια
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ALEX KAT

«Γνώρισα πέντε γυναίκες και αισθάνθηκα τη λανθάνουσα απειλή: ποια θα παίξει τη Μήδεια; Όλες θα παίξουν τη Μήδεια» εξηγεί ο Φρανκ Κάστορφ. «Σε κάθε γυναίκα υπάρχει η δυνατότητα μιας Μήδειας, γιατί κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος ερμηνεύει διαφορετικά και τελικά καταλαβαίνει αλλιώς αυτόν το ρόλο».

Ευδοκία Ρουμελιώτη
Ευδοκία Ρουμελιώτη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ALEX KAT

Ο Φρανκ Κάστορφ κλείνει μέσα σε δυο φράσεις την ουσία της Μήδειας: «Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι καλός, δεν είναι ωραίος. Γι’ αυτό το μόνο που μας μένει είναι μια λαχτάρα να είναι ωραίος. Αυτή η λαχτάρα είναι αυτό ακριβώς που ονομάζουμε επαναστατικότητα. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στη Μήδεια, η οποία αντιδρά στον κόσμο που την περιτριγυρίζει. Τον καταστρέφει λοιπόν, φεύγοντας στο τέλος με το άρμα του Ήλιου στους ουρανούς».

Στεφανία Γουλιώτη: «Στην παράσταση θα δούμε το σύμπαν του Φρανκ Κάστορφ. Η σκέψη του είναι σαν ένας πίνακας του Ιερώνυμου Μπος, όπου ξεπηδάνε όλα τα θεμελιώδη ζητήματα του ανθρώπου».

Παίζουν (αλφαβητικά) Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς.

Info

Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion/

Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, viva.gr & public.gr

Κεντρικά εκδοτήρια: Πλατεία Συντάγματος (info point Δήμου Αθηναίων)| Δε-Πα 10:00-18:00 – ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: +30 2118008181 | Δε-Πα 10:00-18:00 – ΑΜΕΑ: +30 210 3221 897 | Δε-Πα 10:00-17:00

Πηγή: Huffpost.gr