Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε το τετ-α-τετ στο Βίλνιους

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν το πρώτο τετ-α-τετ μετά από ενάμισι χρόνο που οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν στον πάγο.

H συνάντηση κράτησε μισή ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο μισάωρο που υπήρχε στο πρόγραμμα, και ίσως αυτό να υποδηλώνει τη σημασία της συνάντησης και τα όσα είπαν μετά από καιρό οι δύο ηγέτες.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 12 και 10 και ολοκληρώθηκαν μία ώρα και πέντε λεπτά μετά και το κλίμα ήταν εξαιρετικό αφήνοντας πίσω όλα όσα είχαν γίνει.

Σύμφωνα με πηγές από το Βίλνιους έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα και τέθηκε το πλαίσιο για τη συνέχεια.

Επειτα από την καθυστέρηση της μισής ώρας στη συνάντηση των δύο ηγετών αποφασίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.

Μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική χώρα υπήρξε επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών καθώς και ένα άτυπο μορατόριουμ που τηρείται μέχρι σήμερα.

Στόχος της σημερινής συνάντησης δεν είναι προφανώς η εξεύρεση λύσεων αλλά η επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Στιγμιότυπα από τη συνάντηση

Οι δυο τους αντάλλαξαν θερμή χειραψία ενώ δεν έλειψαν και τα σχόλια για την επανεκλογή των δύο κυβερνήσεων στις πρόσφατες κάλπες. «Εχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε νέα ομάδα στο υπουργικό συμβούλιο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη μιλήσει και ξεκίνησαν μια καλή επαφή».

Την ίδια στιγμή ο Ιμπραήμ Καλήν εισήλθε στο χώρο της συνάντησης και έδωσε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. «Συγχαρητήρια για τα νέα σου καθήκοντα», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Θετική ατζέντα

Το τετ-α-τετ των δύο ηγετών θα διαρκέσει για 30 με 40 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες του in αναμένεται να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος πρόεδρος θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις Τύπου όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι δηλώσεις τους.

Τα τουρκικά ΜΜΕ τονίζουν επίσης το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές θέσεις

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, και τον πρόεδρο της Γαλλίας ενώ μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν θα βρεθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας.