Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού: Μία ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Του Γιώργου Κώτσηρα

Υφυπουργού Εξωτερικών – Βουλευτή Δυτικής Αττικής Ν.Δ.

Το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε το πρώτο – μεγάλο – βήμα εισηγούμενη νόμο σύμφωνα με τον οποίο για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες που μονίμως ή προσωρινώς διαμένουν στο εξωτερικό, αποκτούν το δικαίωμα εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογών εξωτερικού και βεβαίως, την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από το εξωτερικό.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει τις καίριες πρωτοβουλίες για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των απόδημων Ελλήνων, αίροντας όλους τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα. Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί προσεχώς, προσδοκώντας να αποσπάσει μία ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αδιαμφισβήτητα, το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία καθώς αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, διευκολύνοντας περαιτέρω τη σχετική διαδικασία. Έτσι, με τη νομική αυτή ρύθμιση, ανοίγει ο δρόμος ώστε όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να μετέχουν στην εκλογική διαδικασία απ’ όπου κι αν κατοικούν.

Άλλωστε, κύριος σκοπός του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος με ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος τόσο των εκλογέων που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και των εκλογέων που τυγχάνει να ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα των εκλογών, στο πλαίσιο της τήρησης της αρχής της καθολικότητας της ψηφοφορίας.

Σήμερα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της απλοποίησης των όρων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος επιχειρεί να ενισχύσει τη φωνή των αποδήμων, οι οποίοι αποτελούν τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της πατρίδας μας ανά την υφήλιο.

Είναι , αναμφίβολα, μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας!

Για να ολοκληρωθεί, ωστόσο, αυτό το ιστορικό εγχείρημα, θα πρέπει και τα κοινοβουλευτικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση να το στηρίξουν εμπράκτως και να στηρίξουν θετικά τουλάχιστον 200 βουλευτές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κοινοβουλευτικά κόμματα καλούνται να επιδείξουν ένα ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης, να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί που -μέχρι σήμερα- κατέστησαν δυσχερή τη συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις εκλογές.

Δεδομένης, λοιπόν, της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, αποτελεί χρέος όλων μας να διευκολύνουμε τους Έλληνες ομογενείς στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Στο πλαίσιο της διαρκούς επιδίωξής μας για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας με τους απανταχού Έλληνες, λαμβάνουμε μια άμεση πρωτοβουλία για να εκφράσουμε τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Ως εκπρόσωποι στο ελληνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η ιστορική στιγμή, αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα.

Έχουμε χρέος να διευκολύνουμε τους απόδημους Έλληνες και να αδράξουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία ώστε να ενισχύσουμε τη φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

ΡΗΡ: Το άρθρο μας απεστάλη στο e mail της Panhellenic Post  από την Γραμματεία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κώτσηρα, ενώ δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα protothema.gr