Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία μιλά για ουκρανική επίθεση στην Κριμαία

Φωτογραφία αρχείου VIA ASSOCIATED PRESS

 

Μόσχα.- Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και ο ρωσικός στόλος στην Μαύρη Θάλασσα αναχαίτισαν 8 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία νωρίς το πρωί, δήλωσε ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της πόλης.

«Κανένας στόχος, ούτε στην πόλη ούτε στην θαλάσσια περιοχή υπέστη ζημιές», διευκρινίζει σε ανάρτησή του στο Telegram ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη θάλασσα, πέντε αναχαιτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιφανείας νερού καταστράφηκαν μακριά από την ακτή, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης και δύο περιοχές της πόλης, είχε δηλώσει ο ίδιος νωρίτερα.

Το Κίεβο δεν έχει προβεί σε σχολιασμό σχετικά με την ρωσική ανακοίνωση για επίθεση στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014. Η Ουκρανία δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας ή σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη στην Ουκρανία, αλλά τους τελευταίους μήνες δηλώνει ότι η καταστροφή στρατιωτικών υποδομών της Ρωσίας βοηθά την αντεπίθεση του Κιέβου.

Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση σε χωριό της Ζαπορίζια, δήλωσε το Σάββατο ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας. Παράλληλα, διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στο κατεχόμενο τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου βομβάρδισαν ένα σχολείο.

Οι μάχες συνεχίζονται εδώ και μήνες στην περιοχή της Ζαπορίζια, μια από τις ουκρανικές περιφέρειες που προσάρτησε πέρυσι η Ρωσία. Οι κατοχικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει το σύνολο των εδαφών της, ενώ ο ουκρανικός στρατός διατηρεί τον έλεγχο της περιφερειακής πρωτεύουσας.

Ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το χωριό Στεπνοχίρσκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν επίσης την πόλη της Ζαπορίζια, όπου 16 κτήρια υπέστησαν ζημιές, γνωστοποίησε μέσω Telegram ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ανατόλι Κουρτίεφ.

Ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στο κατεχόμενο τμήμα της Ζαπορίζια, ανέφερε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σχολείο στο χωριό Στουλνέβε και ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την πόλη Τοκμάκ. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν την Παρασκευή αποθήκες όπλων του ουκρανικού στρατού.

Στο σαββατιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα απελευθερώσει όλα τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρώσοι εισβολείς. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν Ουκρανό, καμιά πόλη και κανένα χωριό υπό ρωσική κατοχή», τόνισε.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν βλέπει στο εγγύς μέλλον καμία βάση για διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία.

«Μακάρι να μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε. Στην παρούσα φάση δεν έχει σημασία τι θα θέλαμε, αλλά πώς θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», είπε η Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη με τον ουκρανό πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή πυγμαχίας Βλαντίμιρ Κλίτσκο, όταν ρωτήθηκε για το εάν θα ήταν δυνατή η διαπραγμάτευση με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Η συνέντευξη δόθηκε για λογαριασμό των γερμανικών εφημερίδων Bild και Die Welt, καθώς και του αμερικανικού περιοδικού Politico.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επεσήμανε ότι πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχαν καταβληθεί διπλωματικές προσπάθειες για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. «Η απάντηση σε αυτές ήταν 100.000 στρατιώτες να εισβάλουν» στην Ουκρανία, είπε η Μπέρμποκ.

Η Ουκρανία πρέπει να μπορέσει να ξανακερδίσει την ειρήνη, τόνισε. «Αυτό θα γίνει μόνο εάν σταματήσει αυτός ο κτηνώδης, επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας, εάν οι Ρώσοι στρατιώτες αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος και σταματήσουν οι καθημερινές επιθέσεις με drones, πυραύλους και βόμβες στην Ουκρανία», συμπλήρωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, dpa, huffpost.gr