Ρόδος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Εκκενώνονται τρία χωριά και ένα ξενοδοχείο

Ρόδος,- Πύρινη κόλαση στη Ρόδο, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά. Έπειτα από εντολή της Πυροσβεστικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου προχωρούν στην εκκένωση των χωριών Ελεούσας, Σαλάκου, Διμυλιάς και του ορεινού όγκου του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Έλαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η πυρκαγιά αυτή την ώρα είναι εκτός ελέγχου σε τουλάχιστον τρία μέτωπα και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

 

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα.

Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο νησί, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη το βράδυ στον Απόλλωνα. Με το πρώτο φως της ημέρας τα αεροσκάφη που σταθμεύουν στην Ρόδο κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου έδωσε εντολή να επιστρατευτούν όλα τα οχήματα που εργάζονται σε εργολαβίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και να βρεθούν στο μέτωπό της πυρκαγιάς.

Δραματική έκκληση για εθελοντές κάνει μέσω του Facebook ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Παναγιώτης Εγγλέζος. Καλεί τους πολίτες των χωριών κοντά στη φωτιά να είναι σε ετοιμότητα, σημειώνοντας ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. «Θα καούν τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνολικά επιχειρούν 6 εναέρια μέσα και περισσότεροι 120 πυροσβέστες και εθελοντές πολίτες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.