Πόρος: Ιστορική Θεια Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Ιστορική ημέρα για τον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πόρου και κατ’ επέκταση για το νησί του Πόρου, ήταν η Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, καθώς ο  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία. Η ιστορικότητα και ο συμβολισμός της τελετής ενισχύθηκε και από το γεγονός, ότι τη Θεία Λειτουργία τίμησαν με την παρουσία τους υψηλοί θρησκευτικοί ηγέτες διαφορετικών χριστιανικών δογμάτων από την Αμερική.

Συγκεκριμένα, στην τελετή περεβρέθηκε και προσευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Παναμά κ. Jose Domingo Ulloa Mendieta, ενώ το παρόν έδωσε και ο Αιδεσιμότατος κ. Luis Antonio Cortes, ιδρυτής της Εκκλησίας Ισπανόφωνων Ευαγγελιστών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Παναμά κ. Jose Domingo Ulloa Mendieta

Ο Αιδεσιμότατος κ. Luis Antonio Cortes, ιδρυτής της Εκκλησίας Ισπανόφωνων Ευαγγελιστών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δίπλα στον Αντιδήμαρχο Πόρου Τ. Παπαχρήστου. 

 

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά, ενώ προσευχήθηκε στα Ισπανικά από το μικρόφωνο και ο Αρχιεπίσκοπος Mendieta. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και οι λοιποί θρησκευτικοί ηγέτες βρίσκονται στον Πόρο  με αφορμή την γαμήλια τελετή της Ιφiγένειας Μαυροκορδάτου και του επίτιμου προξένου της Ελλάδας στον Παναμά Σπύρου Σκληρού.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ και τον π. Γεράσιμο, στον οποίο δώρισε αναμνηστική πλακέτα από την Ιεαρά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος 
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος (κατά κόσμον Ιωάννης Λαμπρινιάδης, Κωνσταντινούπολη, 28 Νοεμβρίου 1967), είναι Έλληνας ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θεολόγος και πανεπιστημιακός. Είναι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Προκαθήμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Εξελέγη ομόφωνα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Μαΐου 2019.
Από τον Μάρτιο του 2011 έως τον Μάιο του 2019, υπηρέτησε ως Μητροπολίτης Προύσης, και διατέλεσε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης.
Είναι καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πηγή:saronicmagazine.gr