Κλείνουμε Ελληνικό Σχολείο στο Μόναχο λόγω …Κόστους!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση είναι σχεδόν απίστευτη! <<Στο Μόναχο το 2ο Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας» έκλεισε με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και συγχωνεύεται από την επόμενη σχολική χρονιά σε άλλες δύο σχολικές μονάδες>>!

Ακόμα πιο απίστευτη είναι η αιτία για την οποία το ΕΛΛΗΝΙΚΟ υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να κλείσει το σχολείο: <<Η εισήγηση του Δεκεμβρίου του 2022 επικαλείται «δυσανάλογη επιβάρυνση που θα κληθεί να επωμιστεί αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει το κόστος εξεύρεσης, ενοικίασης και κατάλληλης μετασκευής για σχολική χρήση» άλλου κτιρίου>>!!

Αν δεν είναι παρανόηση ότι σε λίγα 24ωρα μπαίνουμε στην 1η Αυγούστου και όχι στην …1η Απρίλιου, η «απόφαση» αυτή του υπουργείου Παιδείας, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ!

Ασχέτως ποιος την έλαβε, και ποιος καλείται να την υλοποιήσει, η απόφαση αυτή μόνο μια σκέψη φέρνει στο νου μας. Την λαϊκή ρήση: «Η ντροπή, ντροπή δεν έχει και χαράς τον που την έχει»!

Από τη μια τούτο το Κράτος είναι αδύναμο να προστατέψει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από κάθε λογής φυσική απειλή και, από την άλλη, για να εξοικονομήσει λίγα …αργύρια κλείνει τα σχολεία του εξωτερικού- από τους ελάχιστους εναπομείναντες φάρους ελληνικότητας, επειδή θα είναι πολλά τα έξοδα μετασκευής και ενοικίου!!!!

Αν αυτό δεν είναι φάρσα, κάποιοι πρέπει να πάνε στα σπίτια τους…

Κανένα κόστος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι αποτρεπτικό για την διάσωση, διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους νεαρούς βλαστούς της ελληνικής Ομογένειας. Αν διαφορετικά θα μπορούσε να είναι, τότε να κλείσουμε και τα Δημόσια Πανεπιστήμια που στοιχίζουν πολλά σε φύλαξη, συντήρηση και λειτουργία τους!!!

Ορθώς , επομένως, διαμαρτύρονται γονείς και εκπαιδευτικοί.

Τώρα τι να πει κανείς για την εισήγηση του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης στο Μόναχο του Γενικού Προξενείου Μονάχου και της Πρεσβείας Βερολίνου να ενσωματωθεί ο «Πυθαγόρας» στα υπόλοιπα!!! Μα καλά, τέτοιο «συντονισμό» κάνει το Γραφείο Εκπαίδευσης;  Αντί να προσπαθεί να ανοίξουν και νέα Σχολεία ή τουλάχιστον να διατηρηθούν τα λιγοστά υπάρχοντα, εισηγείται ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ή να ΣΥΝΝΕΝΩΘΟΥΝ σχολικές μονάδες για να διασώσουμε λίγα χρήματα;

Μετά το ανεπανάληπτο ΚΑΖΟ με το παραχωρημένο δωρεάν από το Δήμο Μονάχου οικόπεδο, για να χτίσουμε ελληνική Σχολική Μονάδα, και όπου, τελικά, ο δήμος ΜΑΣ ΤΟ ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ γιατί για χρόνια δεν προχωρούσαν οι εργασίες ανοικοδόμησης του σχολικού κτηρίου, θα νόμιζε κανείς ότι το Κράτος θα είχε ανασυνταχθεί να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες. Και αντί αυτού, κλείνουμε μόνοι μας μια σχολική μονάδα τον «Πυθαγόρα» γιατί το νέο ενοίκιο θα ήταν ΑΚΡΙΒΟ!

Χωρίς αποτέλεσμα έμειναν οι επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλαν στην τότε υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με συνημμένους χάρτες εδαφικής κάλυψης των σχολείων του Μονάχου, αλλά και η πορεία που πραγματοποίησαν στο Γενικό Προξενείο Μονάχου μα και οι υπογραφές που συγκέντρωσαν οι γονείς και κηδεμόνες.  Και τώρα η κα Κεραμέως όδευσε στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου έφτιαξε έναν νόμο με ένα άρθρο για να άρει τις αδικίες του 4648/2019, αλλά και για να αφήσει απέξω τελικά Επιστολική ψήφο και Ψήφο στις εκλογικές Περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού! Εκεί, δηλαδή, όπου ψηφίζουν ΟΛΟΙ οι Έλληνες και που μπορούν να ψηφίσουν και οι απόδημοι, αρκεί να ξοδέψουν χρόνο και χρήματα να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα!!!

Όμορφος Κόσμος Ηθικός, Αγγελικά Πλασμένος…

Τι θα κάνει ο νέος Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, που ομοίως έλαβε επιστολή από γονείς και κηδεμόνες;. «Κοντά στους γονείς των μαθητών του Πυθαγόρα» δηλώνουν και οι εκπαιδευτικοί της Η’ ΕΛΜΕ Βαυαρίας, επισημαίνοντας ότι η Βαυαρία, όπου τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από τη βαυαρική κυβέρνηση, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, που έφεραν στη δημοσιότητα το θέμα, <<…Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Βαυαρία αποτελεί μοναδική ιδιαιτερότητα και είναι δείγμα ιστορικών δεσμών. Το πρώτο Λύκειο ίδρυσε το 1815 ο μεγάλος φιλέλληνας, φιλόλογος Φρίντριχ Βόλχελμ φον Τίερς, αυτός έπεισε τον Λουδοβίκο Α’, πατέρα του Οθωνα, να ιδρύσει το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου το 1825, από το οποίο πέρασαν γόνοι Ελλήνων οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821, ο γιος του Μαυρομιχάλη, ο γιος του Κανάρη κ.ά. όπως περιγράφει η Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμαν στην ιστορική μελέτη «Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο 1815-2021».

Αυτό το Σχολείο «κλείνουν» λόγω κόστους μετασκευής και ακριβού ενοικίου!