Ο ομογενής Τζον Πανταζόπουλος πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Μεσοδυτικής Βικτώριας

Ο Τζον Πανταζόπουλος είναι ο πρώτος πρόεδρος του TMV. Φώτο: Supplied

Το Ballarat κορυφαία τουριστική πόλη της Βικτώριας για το 202

Ο TMV λειτουργεί ως σύμπραξη μεταξύ της βιομηχανίας και της Tοπικής Aυτοδιοίκησης και των πολιτειακών κυβερνήσεων, για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην περιφερειακή Βικτώρια, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές Pyrenees Shire, Ballarat, Moorabool, Golden Plains και Hepburn.

Η Μεσοδυτική Βικτώρια προσελκύει 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, που αποφέρουν στην περιοχή πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια, εδραιώνοντας τη φήμη της ως κορυφαίου πολιτιστικού και ψυχαγωγικού τουριστικού προορισμού της Βικτώριας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ο Οργανισμός Τουρισμού στοχεύει στην ενίσχυση της θέσης της περιοχής ως ενός εκ των κορυφαίων τουριστικών σημείων της Πολιτείας, προβάλλοντας τα αξιοθέατα, την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική ιστορία της, ιδίως την πλούσια κληρονομιά εξόρυξης χρυσού στο Ballarat, και το ρόλο της ως κέντρο παραγωγής προϊόντων κορυφαίας ποιότητας, γαστρονομίας και ποτών, αλλά και ευεξίας.

Ο κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, έχει υπηρετήσει στις κυβερνήσεις των Εργατικών επί πρωθυπυργίας Steve Bracks και John Brumby ως υπουργός μεγάλων έργων, τυχερών παιχνιδιών, καθώς και ως υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ σε ζητήματα πολυπολιτισμού. Αφού ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στην πολιτική, διορίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο των Θεσμοθετημένων Εταιρειών (Statutory Corporations) και πριν από τρία χρόνια ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Parks Victoria.

Ως πρόεδρος του Tourism Midwest Victoria θα αναλάβει την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα έχει τη γενική εποπτεία των δαστηριοτήτων του Οργανισμού.

Ο κ. Πανταζόπουλος μίλησε στον «Νέο Κόσμο» για τη σημασία που έχει η περιοχή στην ιστορία της Βικτώριας και γιατί η πρωτοβουλία αυτή βοηθά να γραφτούν περισσότερα κεφάλαια στην ιστορία της.

«Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης κληρονομιάς της Αυστραλίας προέρχεται από την περιοχή Midwest που καλύπτει το Ballarat και τους τέσσερις Δήμους που το περιβάλλουν», είπε.

«Μιλάμε για τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης, το «Eureka», αλλά και τις απώλειες που αντιμετώπισαν οι λαοί των Πρώτων Εθνών, οπότε μια ισχυρότερη επανασύνδεση με το παρελθόν της είναι απαραίτητη.

Οι ντόπιοι γνωρίζουν ότι είναι αυτό το παρελθόν που έχει χτίσει τη σημερινή κληρονομιά της ως μια παραγωγική περιοχή στα τρόφιμα, το κρασί, τη χειροτεχνία, τις εκδηλώσεις που είναι χτισμένες γύρω από υπέροχα φυσικά αξιοθέατα».

Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος για το νέο του ρόλο που ανταποκρίνεται στο προσωπικό του πάθος για τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την κοινότητα, κάτι που πιστεύει ότι πηγάζει από το ελληνικό του ήθος της «φιλοξενίας» (filoxenia), που σημαίνει κυριολεκτικά «φίλος των ξένων» .

«Ο τουρισμός είναι ένα πάθος μου, καθώς συνδέει τα πράγματα που αγαπούν οι ντόπιοι στην περιοχή τους με τους επισκέπτες. Ίσως φταίει η φιλοξενία που ρέει στο αίμα μου. Ως ένας από τους ηγέτες στον τομέα του τουρισμού της Αυστραλίας, ανυπομονώ να αναλάβω τον ρόλο αυτό».

Ο κ. Πανταζόπουλος δεν έκρυψε την απογοήτευση του TMV για την ακύρωση των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του 2026 στη Βικτώρια, οι οποίοι θα έφερναν πλήθος επισκεπτών στα Μεσοδυτικά της Πολιτείας.

«Η ακύρωση των Αγώνων είναι ένα τεράστιο πλήγμα, που έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζει ο κλάδος μας – συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων ελλείψεων εργατικού δυναμικού και των αυξημένων πιέσεων του κόστους ζωής που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό των δυνητικών επισκεπτών», έγραψε στην ηλεκτρονική σελίδα του TMV.

«Οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες μάς επέτρεψαν να τονώσουμε την εμπιστοσύνη σε έναν κλάδο που λαχταρούσε μια ώθηση. Έτσι, για να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση, πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επενδύσεις στην περιοχή μας και να διασφαλίσουμε ότι το πακέτο των 2 δισ. δολαρίων της πολιτειακής κυβέρνησης θα αντισταθμίσει την απώλεια αυτού του σημαντικού γεγονότος».

Στο μεταξύ, τα νέα είναι εξαιρετικά νέα για την τοπική κοινότητα του Ballarat, τον Τουρισμό της Midwest Victoria και τις επιχειρήσεις. To Ballarat ανακηρύχθηκε κορυφαία τουριστική πόλη της Βικτώριας για το 2023 (Top Tourism Town 2023).

To Ballarat αποτελεί ιδανικό προορισμό σύντομης διαμονής για τους λάτρεις της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, τους φυσιολάτρες, τους καλοφαγάδες και τις οικογένειες. Μπορεί οι μεθυστικές μέρες του χρυσορυχείου να αποτελούν μέρος της ιστορίας, αλλά αυτή η πόλη δεν έχει χάσει τίποτα από τη λάμψη της – από τη μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική της στους δεντροφυτεμένους δρόμους, μέχρι μια πληθώρα μπαρ, ζυθοποιείων και εστιατορίων, την πράσινη όαση της λίμνης Wendouree και, φυσικά, τον εμβληματικό λόφο Sovereign Hill. Κάθε μέρα είναι φτιαγμένη από τολμηρές περιπέτειες, επίγειους θησαυρούς και παρατεταμένη κληρονομιά. Και κάθε νύχτα είναι φτιαγμένη από πλούσια απόλαυση, εκπληκτικά αξιοθέατα και συγχώνευση πολιτισμών. Οι μαγικές αναμνήσεις είναι φτιαγμένες από: Μπαλαράτ.

Το Sovereign Hill είναι ένα ζωντανό μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία του Ballarat ως πόλης που γνώρισε μεγάλη άνθιση από τη χρυσοθηρία. Ο χρυσός ανακαλύφθηκε εδώ το 1851. Φώτο: Visit Ballarat/Supplied