ΓΝΩΜΗ: Καλοδεχούμενη από την ομογένεια η ψηφιοποίηση, αλλά…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Να το ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ αρχής: Δεν είμαστε εναντίον της προόδου και της ψηφιακής εποχής. Το αντίθετο.  Άλλωστε, σ΄ αυτά τα «λημέρια» ασκούμε και το δημοσιογραφικό μας λειτούργημα…

Ωστόσο. Με αφορμή την καλοδεχούμενη δημιουργία νέας ειδικής ενότητας στο gov.gr για τους Απόδημους Έλληνες, με τη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να επισημάνουμε ότι:

  1. Η νέα ηλεκτρονική ενότητα θα διευκολύνει το έργο των Προξενικών μας αρχών και υπαλλήλων τους, αυτό είναι βέβαιο.
  2. Σίγουρα θα βοηθήσει και τους Απόδημους εκείνους και –κυρίως- της δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν μεγαλώσει και σπουδάσει χρησιμοποιώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
  3. Δεδομένου, όμως, του ότι ένας σημαντικός αριθμός αποδήμων Ελλήνων (κυρίως των δεκαετιών ’70-’80 που είναι και οι περισσότεροι) στην Αμερική και στις άλλες χώρες δεν γνωρίζουν από κομπιούτερς και ούτε έχουν ετεροχρονισμένα εντρυφήσει στα μυστικά της χρήσης τους, η νέα ενότητα μάλλον θα τους δυσκολέψει τη ζωή.
  4. Για να μην συμβεί αυτό, παράλληλα με την εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή των αποδήμων μας θα πρέπει να αναβαθμισθεί και η στελέχωση των Προξενείων μας με περισσότερους υπαλλήλους και κυρίως πρόθυμους να εξυπηρετήσουν τον πληθυσμό εκείνο που δεν έχει φιλικές σχέσεις με τα ηλεκτρονικά μέσα.

Αν λάβουμε δε υπόψη τα παράπονα που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία των προξενικών μας καταστημάτων (τουλάχιστων ορισμένων)  και τις προσφερόμενες στους απόδημους υπηρεσίες τους, μάλλον θα πρέπει να φοβόμαστε ότι η νέα κατάσταση θα οδηγήσει –πρόσκαιρα έστω- σε περισσότερα προβλήματα εάν οι προξενικοί υπάλληλοι «αξιώνουν» από τους μη γνωρίζοντες από κομπιούτερ ομογενείς να προωθούν τα διάφορα αιτήματά τους και να  κλείνουν τα ραντεβού τους «ηλεκτρονικά», αρνούμενοι να τους εξυπηρετήσουν με τον κλασικό χειροκίνητο τρόπο..

Θα ζήσουμε μέρες απίστευτου κάλλους στην αλλοδαπή να προσπαθούν οι μη κατέχοντες την ηλεκτρονική τεχνογνωσία ομογενείς να πείσουν συγγενείς και φίλους να μεσολαβήσουν ώστε να προωθήσουν μέσω των δικών τους κομπιούτερς τα αιτήματά τους ή να τους κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού …ακόμη και μέσω Ελλάδος! Τα προσωπικά δεδομένα θα βγουν σε …δημοπρασία!!!

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι θα θεωρήσουν υπερβολικούς τους φόβους μας. Όσοι δεν γνωρίζουν την ομογενειακή πραγματικότητα. Εμείς επισημαίνουμε την ανάγκη τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία να μην «επαναπαυθούν» οι αρχές στην Ελλάδα ότι «έλυσαν» το πρόβλημα με την ψηφιοποίηση και ότι τάχα έχουν εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες των Αποδήμων Ελλήνων… Να συνεχίσουν την στελέχωση των προξενικών καταστημάτων με νέους υπαλλήλους ώστε να βοηθηθούν όντως άπαντες οι Απόδημοι και οι Ομογενείς μας στα διαδικαστικά τους με το ελληνικό δημόσιο.

Για να μην ζήσουμε και στο εξωτερικό καταστάσεις όπως αυτές που πυροδοτούν οι ελληνικές τράπεζες όπου κλείνουν «ταμεία» και στέλνουν τους πελάτες τους στα ΑΤΜ,  ξέρουν δεν ξέρουν οι τελευταίοι να κάνουν κατάθεση, ανάληψη ή να πληρώσουν Δημόσιες και Κοινής Ωφέλειας υπηρεσίες!!!