Ο ομογενής Δημήτρης Αντωνόπουλος αναδεικνύει τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος έχει συνεργαστεί συχνά με «Γέροντες» των ιθαγενών της Αυστραλίας, οι οποίοι τον ενέπνευσαν να εξερευνήσει την ελληνική κληρονομιά του και να συνδράμει και εκείνος στον αγώνα για τον επαναπατρισμό τους

 

Μελβούρνη.- Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος (Dimitri Antonopoulos) σχεδιάζει και ζωγραφίζει από τότε που θυμάται τον εαυτό του για τη δική του προσωπική ευχαρίστηση.

Όμως αυτές τις ημέρες αποφάσισε να μοιραστεί για πρώτη φορά την τέχνη του με ένα ευρύτερο κοινό για ένα σημαντικό σκοπό.

Τα λεπτομερή του σχέδια που απεικονίζουν τρία Γλυπτά του Παρθενώνα, θα παρουσιαστούν στην Ομαδική Έκθεση Τέχνης «Antipodean Palette», που διοργανώνει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος και εγκαινιάζεται το Σάββατο στην Steps Gallery στο Carlton στις 2.30μμ.

Στόχος του ομογενή από τη Μελβούρνη είναι να προσθέσει και τη δική του «φωνή» στο παγκόσμιο κίνημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέτειρά τους, δύο και πλέον αιώνες μετά την αρπαγή τους από τον Thomas Bruce, λόρδο του Elgin, το 1801, από την Αθήνα.

Αργότερα τα πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα. Μέσα από αυτή την κίνηση, ο Αντωνόπουλος θέλει επίσης να αναδείξει τον παράλληλο αγώνα του λαού των Πρώτων Εθνών στην Αυστραλία να διατηρήσουν την κληρονομιά και την ιστορία τους.

Άλλωστε, στα τριάντα χρόνια καριέρας του, ως σύμβουλος οργανισμών στην ανάπτυξη στρατηγικής, ο Δημήτρης Αντωνόπουλος έχει συνεργαστεί συχνά με «Γέροντες» των ιθαγενών της Αυστραλίας, οι οποίοι τον ενέπνευσαν να εξερευνήσει την ελληνική κληρονομιά του και να συνδράμει και εκείνος στον αγώνα για τον επαναπατρισμό των τεχνουργημάτων αυτών της Αρχαίας Ελλάδας στην κοιτίδα τους.

Αντίγραφο σχεδίου του Δημήτρη Αντωνόπουλου της Εστίας, θεά της οικιακής ζωής και της οικογένειας, που φιλοτέχνησε ο Φειδίας, ο σπουδαιότερος γλύπτης της Αρχαίας Ελλάδας. Φώτο: Supplied

«Μιλάμε για έναν πολιτισμό που είναι πολύ παλαιότερος από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και γι’ αυτό και θεωρώ μεγάλη τιμή που επισημαίνουν ομοιότητες του πολιτισμού τους με αυτόν της Αρχαίας Ελλάδας. Αυτές ακριβώς οι συζητήσεις «άναψαν» μέσα μου το ενδιαφέρον να ασχοληθώ. Έχω έναν φίλο, καλλιτέχνη των Πρώτων Κατοίκων, ο οποίος επίσης με ανάγκασε να θέσω στον εαυτό μου το ερώτημα: ‘Γιατί δεν φέρνω στο προσκήνιο αυτή τη συζήτηση; Γιατί δεν το κάνουμε όλοι μας;’»

«Αρκετοί Γέροντες μου επισήμαναν ότι και τα δικά τους ιστορικά κειμήλια έχουν κλαπεί και βρίσκονται σε μουσεία χωρίς να τους έχουν επιστραφεί. Το να μας απαντούν ότι θα μας τα δανείσουν είναι κάτι παραπάνω από προσβολή».

Τα δύο πρώτα λεπτομερή σχέδια του Αντωνόπουλου απεικονίζουν την Εστία, τη θεά της οικιακής ζωής και της οικογένειας, και την αγγελιοφόρο των θεών, την Ίριδα του ουράνιου τόξου. Άριστης ποιότητας αντίγραφα (Fine Art Prints) αυτών των σχεδίων θα είναι διαθέσιμα προς πώληση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Ο Αντωνόπουλος σχεδίασε και τον κορμό αγάλματος που αποδίδεται στον Ποσειδώνα που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μετά την αρπαγή του από τον Thomas Bruce, λόρδο του Elgin. Φώτο: Supplied

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος εξηγεί στον «Νέο Κόσμο» ότι επέλεξε να ξεκινήσει τη σειρά σχεδίων με αυτά τα δύο κλασικά έργα τέχνης επειδή είναι τα πιο αναγνωρισμένα μεταξύ των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τόνισε επίσης ότι, όπως και πολλές από τις μορφές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, η Εστία και η Ίριδα απεικονίζονται ως γυναίκες με δύναμη και ισχύ, συμβολισμοί που σίγουρα χρειάζεται να προωθήσουμε στις μέρες μας.

Όλα ξεκίνησαν το 2019, κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές επισκέψεις του στην Ελλάδα, όταν περπατώντας στην Αθήνα συνάντησε ένα μοναχικό άγαλμα της Μελίνας Μερκούρη, που στεκόταν σε ένα μικρό αθηναϊκό πάρκο στη λεωφόρο Βασ. Αμαλίας. Μαθαίνοντας περισσότερα για την ίδια ως άνθρωπο, ηγέτιδα και εκπρόσωπο του αγώνα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό αυτών των ανεκτίμητων έργων τέχνης, τον ενέπνευσε να συμμετάσχει στην εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Το σχέδιο ήταν πάντα μια πνευματική δραστηριότητα για μένα… κάτι που απολαμβάνω ιδιωτικά. Αλλά σκέφτηκα ότι είναι ευκαιρία μέσα από την τέχνη μου να αναδείξω τις ιστορίες πίσω από αυτά τα έργα που έχουν κλαπεί, ιστορίες που αφορούν τους Έλληνες σε όλον τον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι πραγματικά σημαντικό, οι Έλληνες να συζητάμε γι’ αυτά τα κλεμμένα γλυπτά».

‘Ολυμπία’ Έργο του φιλέλληνα καλλιτέχνη Michale Winter, που συμμετέχει στην Ομαδική Έκθεση Τέχνης Antipodean Palette.Φώτο: Supplied

«Πολλές φορές, ειδικά όταν μεγάλωνα τη δεκαετία του ’70 και του ’80 [στη Μελβούρνη], μας προέτρεπαν να αγνοήσουμε το ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε, και να μάθουμε την ιστορία άλλων, και έτσι ξεχάσαμε τη δική μας ιστορία. Οπότε πρόκειται και για μια επιστροφή στο ποιοι είμαστε», λέει, και προσθέτει ότι πολλές φορές σκέφτεται ότι έχασε τόσα χρόνια πριν ξεκινήσει αυτήν την αναζήτηση και αυτό τον πληγώνει.

Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ «ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ»

Μαζί με τα έργα του Δημήτρη Αντωνόπουλου, ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος έχει συμπεριλάβει στην έκθεση Antipodean Palette, έργα της διάσημης ομογενούς φωτογράφου Effy Alexakis, του Michael Winters, ενός από τους σημαντικότερους φιλέλληνες της Αυστραλίας, των Michael Christofas, Christine Denny, Konstantinia Gogou, Masonik, John Papailiou, Kalliroe Tsiatis, Tracey Yannopoulos, καθώς και έργα της Στέλλας Τσίρκα και της Κριστέλλας Δημητρίου, καλλιτέχνες που έχουν πλέον φύγει από τη ζωή.

Η Steps Gallery βρίσκεται στο 62 Lygon Street, Carlton.

Τα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα Σάββατο, 5 Αυγούστου, στις 2.30μμ.

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης

Καθημερινές (εκτός Δευτέρας): 10πμ.–4μμ.

Σάββατο και Κυριακή: 11πμ.–3μμ.

Από τη σειρά φωτογραφιών της Effy Alexakis, ‘Binding Threads – An insight’ που θα παρουσιαστεί στην ομαδική έκθεση. Φώτο: Effy Alexakis/Supplied

Πηγή: Neoskosmos.com