Τσιτσιπάς: Τα οφέλη του Στέφανου από το Μεξικό

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε στο Μεξικό το πρώτο του τρόπαιο για το 2023 και τον δέκατο τίτλο της καριέρας του.

Ο Έλληνας τενίστας αντιμετώπισε στον τελικό του τουρνουά του Λος Κάμπος τον Άλεξ Ντε Μινόρ, επικράτησε με 2-0 σετ (6-3, 6-4) μέσα σε 1 ώρα και 27′, παίζοντας κατά διαστήματα πολύ όμορφο τένις, και σήκωσε ψηλά στον ουρανό την κούπα.

Η καταπληκτική εβδομάδα που είχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μεξικό κρύβει πολλά παραπάνω από έναν τίτλο εν όψει της δύσκολης και απαιτητικής συνέχειας.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι από σήμερα το πρωί ο νέος πρωταθλητής στο τουρνουά του Λος Κάμπος στο Μεξικό.

Ο Έλληνας πρωταθλητής ολοκλήρωσε μια φανταστική εβδομάδα στο 250αρι του Μεξικό, κατακτώντας τον δέκατο τίτλο στην καριέρα του μετά την νίκη του στον τελικό απέναντι στον Άλεξ Ντε Μινόρ με 6-3/6-4.

Η νίκη και ο τίτλος δεν φαίνονται μόνο στο τρόπαιο, στο ρεκόρ, στο χρηματικό έπαθλο. Η σημασία και η επίδραση που μπορεί να έχει αυτή η εβδομάδα πάνω του εν όψει της απαιτητικής συνέχειας είναι σπουδαία.

Αρχικά, ίσως το λιγότερο σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση (αλλά εξίσου σπουδαίο) είναι το πλασάρισμα του στην παγκόσμια κατάταξη. Ο Στέφανος μόνο με την παρουσία του στον τελικό, αφήνει πίσω του το μέχρι πρότινος νούμερο 4 του κόσμου Κάσπερ Ρούντ και ξεκινάει την καταδίωξη προς τον Ντανίλ Μεντβέντεφ.

Το παγκόσμιο τένις ετοιμάζεται (αρχής γενομένης από αύριο) για μια από τις σημαντικότερες περιόδους. Της τελικής ευθείας για το τρίτο Grand Slam της χρονιάς στην Νέα Υόρκη, το US Open. Το αμερικανικό Major δεν είναι κάτι σπουδαιότερο από τα άλλα τρία, όμως η προετοιμασία των παικτών για να φτάσουν ως εκεί είναι πολύ δύσκολη και σημαντική.

Από αύριο Δευτέρα ξεκινάει το πρώτο από τα δύο Masters, στο Τορόντο του Καναδά. Θα ακολουθήσει το δεύτερο στο Σινσινάτι, ένα 250αρι και μετά αμέσως στην Νέα Υόρκη. Τι κατάφερε λοιπόν ο Στέφανος Τσιτσιπάς; Να μπει σε αυτόν τον πολύ δύσκολο μήνα με μια επιτυχία τόσο αγωνιστική, όσο και ψυχολογική.

Το ίδιο το άθλημα και ο ίδιος ο Στέφανος απαιτούν και χρειάζονται την καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Και τι καλύτερο για έναν παίκτη και την ψυχολογία του από έναν τίτλο.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Τσιτσιπάς κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο σε outdoor hard court τουρνουά. Τα στοιχειά που έχει δείξει σε όλη του την καριέρα στην συγκεκριμένη επιφάνεια είναι θετικά. Τρόπαιο όμως μέχρι στιγμή δεν υπήρχε.

Έχει τέσσερις τίτλους στην σκληρή επιφάνεια, αλλά όλες σε κλειστά court, κάτι που έστω και στις λεπτομέρειες μετράει. Δείχνει χρόνο με τον χρόνο να εξοικειώνεται άψογα με κάθε επιφάνεια (τρανό παράδειγμα το γρασίδι).

Οι συνθήκες είναι όλες με το μέρος του. Τύχη, ψυχολογία και φόρμα. Τρία στοιχεία που κάνουν «μπαμ» από μακριά ότι βοηθούν τον Έλληνα πρωταθλητή. Τρία στοιχεία ικανά να τον κάνουν να πρωταγωνιστήσει στο αμερικανικό swing, σε δύο τουρνουά που τα τελευταία χρόνια έχει καλές επιδόσεις όμως έλειπε η λεπτομέρεια. Πολύ πιθανό να μην απουσιάσει φέτος…