Bloomberg: Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας

 Η εξέλιξη συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010, επισημαίνει το Bloomberg

Στην αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον γερμανικό οίκο Scope αναφέρεται σε άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Η Ελλάδα επέστρεψε στην ελίτ της επενδυτικής βαθμίδας» ενώ επισημαίνει πως η εξέλιξη συμβάλλει στη χάραξη μιας διαχωριστικής γραμμής από την κρίση χρέους που ξέσπασε το 2010.

Αναμενόμενη από τους επενδυτές ήταν η αναβάθμιση, οι οποίοι αγόραζαν τα ομόλογα της χώρας σε χαμηλότερες αποδόσεις από εκείνες των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, όπως της Ιταλίας.

Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά στην επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και στις προεκλογικές δεσμεύσεις για υγιή οικονομία και τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg, καθοριστικής σημασίας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών αποτέλεσε ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης και τη μείωση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140% έως το 2027 από το υψηλό 206% το 2020.

Το παράδειγμα της Scope αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι οίκοι αξιολόγησης με τον Κ. Μητσοτάκη να στοχεύει σε αναβαθμίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information Inc. ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

 

Πηγή: skai.gr