Πόλεμος στην Ουκρανία: Κλιμακώνονται τα αντίποινα με μπαράζ επιθέσεων από τη Μόσχα – Πλήγματα σε γέφυρες στην Κριμαία από το Κίεβο

Ο πόλεμος έχει περάσει σε νέα φάση με την Ουκρανία να βομβαρδίζει σημαντικούς ρωσικούς στόχους και την Μόσχα να «απαντά» με νέες επιθέσεις με πυραύλους και drones 

Κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες η ένταση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας με μπαράζ πυραυλικών και από τις δύο χώρες. Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones στο ρωσικό ναυτικό στόλο τα τελευταία 24ωρα έχει προκαλέσει την οργή των Ρώσων οι οποίοι υποσχέθηκαν αντίποινα διά στόματος του πρώην προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ουκρανικές επιθέσεις σε γέφυρες της Κριμαίας

Η Ουκρανία φαίνεται αποφασισμένη να κλιμακώσει τις επιθέσεις της προς τη Μόσχα. Το μεσημέρι της Κυριακής το ρωσικό πρακτορείο Ria επικαλούμενο τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της προσαρτηθείσας χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ, μετέδωσε ότι η οδική γέφυρα Τσόνχαρ που συνδέει την ηπειρωτική Ουκρανία με την Κριμαία καταστράφηκε από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα. Η Ουκρανία είχε προηγούμενα πλήξει την ίδια γέφυρα τον Ιούνιο, καθώς είναι ένα από τα μετρημένα στα δάκτυλα, σημεία διέλευσης μεταξύ της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτή επικεφαλής της περιφέρειας Χερσώνα. Βλαντιμίρ Σάλντο επισήμανε με τη σειρά του ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο γέφυρες προς την Κριμαίααπό πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση είχε στόχο αμάχους και δεν επηρέασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

«Αυτά τα χτυπήματα δεν κάνουν τίποτα για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε. «Αποφάσισαν να πάρουν μικροεκδίκηση από τους αμάχους και αυτούς που τώρα μετακινούνται στην περιοχή της Χερσώνας», πρόσθεσε ο Σάλντο.

Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης είπε ότι οι πύραυλοι δεν προκάλεσαν δομικές ζημιές στη γέφυρα Τσονχάρ, η οποία συνδέει την Χερσώνα και την Κριμαία. Η γέφυρα είναι πλέον κλειστή, αλλά ο Σάλντο προέβλεψε ότι θα ανοίξει ξανά μέχρι το τέλος της ημέρας.

Συναγερμός σημαίνει επίσης στη Μόσχα στις 11 το πρωί της Κυριακής, καθώς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει πως κατέρριψε στην περιοχή Ποντόλσκ ουκρανικά drone, τα οποία κατευθύνονταν προς διάφορα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας. Το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο αναστέλλει για μιάμιση ώρα τις πτήσεις του, μετά την τρίτη επίθεση που δέχεται η Μόσχα μέσα σε μια βδομάδα.

Πλήγμα όμως κατάφεραν οι ουκρανικές Αρχές τα ξημερώματα της Κυριακής και σε πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ. Ο αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη της ανατολικής Ουκρανίας,  Αλεξέι Κοστρουμπίτσκι, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για τη χρήση πυρομαχικών διασποράς κατά το βομβαρδισμό που προκάλεσε την πυρκαγιά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Οι επιθέσεις αυτές από την Ουκρανία έρχονται λίγες ώρες αφότου ουρανικά drones έπληξαν χθες το ρωσικό πετρελαιοφόρο Sig στο στενό του Κερτς, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κυκλοφορία στη στρατηγικής σημασίας γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και το πλοίο να υποστεί ζημιές. Ουκρανικά drone έπληξαν όμως την Παρσκευή και ρωσικό αποβαστικό σκάφος σε βάση στη Μαύρη Θάλασσα, στο Νοβοροσίσκ.

Αντίποινα από τη Ρωσία σε κέντρο μετάγγισης αίματος

Οι ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους δεν άφησαν αναπάντητα τα «χτυπήματα» αυτά εξπαολύοντας μπαράζ επιθέσων με πυραύλους και drones στη δυτική Ουκρανία τα ξημερώματα της Κυριακής. Μια ρωσική «κατευθυνόμενη βόμβα» έπληξε κέντρο μετάγγισης αίματος στη βορειοανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας τέσσερις, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε μια εικόνα του φλεγόμενου κτιρίου στην περιοχή Χαρκίβ.  «Αυτό το έγκλημα πολέμου από μόνο του λέει τα πάντα για τη ρωσική επιθετικότητα», είπε.

Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι το κέντρο μετάγγισης αίματος βρίσκεται στην κοινότητα όπου η Ρωσία συγκέντρωσε  πρόσφατα στρατεύματα  στην ανατολική γραμμή του μετώπου.

Όπως ανέφερε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια τη νύχτας επίθεση χρησιμοποιώντας 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ και υπερηχητικών καθώς και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ τουλάχιστον 10 πύραυλοι φαίνεται ότι πέρασαν την αντιαεροπορική άμυνα.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέστρεψε 30 από συνολικά 40 πυραύλους κρουζ και τα 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχίντ που εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας η Ρωσία, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Ρωσία εκτόξευσε επίσης τρεις υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, όμως δεν αποκάλυψε άλλες πληροφορίες γι’ αυτούς.

«Συνολικά, σε επιθέσεις κατά κύματα από το βράδυ της 5ης Αυγούστου μέχρι το πρωί της 6ης Αυγούστου 2023, ο εχθρός χρησιμοποίησε 70 όπλα αεροπορικής επίθεσης», ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία.

Παράλληλα, στη Ζαπορίζια εγκαταστάσεις της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Μότορσιχ δέχτηκαν πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους Καλίμπρ σύμφωνα με ουκρανικές πηγές και από μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους Κινζάλ που εξαπολύονται από στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ από την Κασπία Θάλασσα.

Οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται σε νότια την ανατολική Ουκρανία, με το ρωσικό γενικό επιτελείο να ισχυρίζεται ότι ανακατέλαβε περιοχή στην επαρχία Λουχάνσκ. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ανέφερε πως η Ρωσία διαθέτει τις αμυντικές και τεχνικές δυνατότητες για την εξάλειψη των απειλών ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον Ρώσο υφυπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για την κλιμάκωση των εντάσεων, μιλώντας μετά από την επίθεση ουκρανικών θαλάσσιων drone.

Πηγή: skai.gr