Με το βλέμμα σε αγορές πλοίων η EuroDry – Πίστη για ανάκαμψη της ναυλαγοράς των bulk carriers

Η εταιρεία θα συνεχίσει να αναζητά projects και εξαγορές που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία, τόσο μόνη της όσο και από κοινού με άλλους επενδυτικούς εταίρους.

Σε εξαγορές πλοίων στοχεύει η EuroDry του Αριστείδη Πίττα, καθώς εκτιμά ότι η ναυλαγορά των bulk carriers θα ανακάμψει από τις τωρινές αδύναμες συνθήκες.

«Παρότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες παραμένουν, η μακροοικονομική εικόνα βελτιώθηκε στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σε αρκετές χώρες και πολλούς αναλυτές να αναθεωρούν θετικά τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας» τόνισε ο πρόεδρος και CEO της EurodDry, κ. Πίττας, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023.

«Οι ροές του εμπορίου ξηρού φορτίου αυξήθηκαν, ιδιαίτερα σε σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα» συμπλήρωσε.

«Πιστεύουμε ότι το ιστορικά χαμηλό βιβλίο παραγγελιών, ως ποσοστό του εν ενεργεία στόλου, προσφέρει μία ισχυρή βάση για την αύξηση των ναύλων, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όπως προβλέπουν οι αναλυτές» υπογράμμισε ο κ. Πίττας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να αναζητά projects και εξαγορές που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία, τόσο μόνη της όσο και από κοινού με άλλους επενδυτικούς εταίρους.

Πίεση από τη ναυλαγορά

Πάντως, το σημερινό υποτονικό περιβάλλον στη ναυλαγορά επηρέασε, όπως είναι φυσικό, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

«Αφότου ανέκαμψε νωρίς στο δεύτερο τρίμηνο, η αγορά του ξηρού φορτίου γύρισε ξανά πτωτικά, φτάνοντας τον Ιούλιο, στα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η πτωτική πορεία των ναύλων επηρέασε τα αποτελέσματά μας, καθώς η πλειοψηφία των πλοίων ήταν εκτεθειμένα στις διακυμάνσεις των αγορών. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένες καλύψεις FFA που είχαμε λάβει στις αρχές του έτους μετρίασαν σημαντικά τον αντίκτυπο των αδύναμων αγορών» σχολίασε σχετικά ο CEO της EuroDry.

Τα έσοδα της εισηγμένης υποχώρησαν στα 10,34 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023, από 20,97 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Την ίδια περίοδο, η ναυτιλιακή σημείωσε ζημιές 1,18 εκατ. δολαρίων από κέρδη πέρυσι της τάξης των 10,6 εκατ. δολαρίων.

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, η EuroDry κατέγραψε φέτος έσοδα 21,6 εκατ. δολαρίων, έναντι 39,2 εκατ. δολαρίων πέρυσι και ζημιές 2,7 εκατ. δολαρίων από κέρδη 21,1 εκατ. δολαρίων.

Ενδεικτικό της αδύναμης ναυλαγοράς είναι πως το μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης του στόλου διαμορφώθηκε το φετινό δεύτερο τρίμηνο σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 48% σε ετήσια βάση.

Επαναγορά μετοχών

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εισηγμένης ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών που εγκρίθηκε αρχικά τον Αύγουστο του 2022 για ένα ακόμη έτος.  

Μέχρι σήμερα, έχουν αξιοποιηθεί 3,25 εκατ. δολάρια για την επαναγορά μετοχών της εταιρείας. «Το ΔΣ θα επανεξετάσει το πρόγραμμα μετά από 12 μήνες ή όταν χρησιμοποιηθούν 10 εκατ. δολάρια» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της EuroDry.

Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 10 bulk carriers (πέντε panamaxes, 2 ultramaxes, 2 kamsarmaxes και 1 supramax), συνολικής χωρητικότητας 728.975 dwt.

Πηγή: naftemporiki.gr