Ολοκληρώθηκε το 14ο Συνέδριο και Αντάμωμα των απανταχού Θεσσαλών

Οι εισηγητές και σύνεδροι σε μια αναμνηστική φωτογραφία.

«Η Καραγκούνα γυναίκα, μητέρα, γιαγιά, εργάτρια, νοικοκυρά, αγωνίστρια. Μια γυναίκα σύμβολο που αντανακλά τη λάμψη του θεσσαλικού πολιτισμού», ήταν το κεντρικό θέμα του 14ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Δήμο Παλαμά, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Παλαμά, και την έναρξη κήρυξε ο κ. Αντώνης Κουκουράβας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» και μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Νεολαίας Θεσσαλών. Σημειώνεται ότι τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. κ. Τιμόθεος, ο οποίος ευλόγησε την πορεία τόσο των εργασιών και τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γεώργιος Σακελλαρίου που φιλοξένησε και μαζί με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο-Αντάμωμα, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι: «αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός με χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και τον ενωτικό προσανατολισμό των απανταχού Θεσσαλών».

Χαιρετισμούς επίσης απέστειλαν κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας (Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Καρδίτσας), η κ. Ζέττα Μακρή (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Βουλευτής Μαγνησίας), ο κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Βουλευτής Μαγνησίας), η κ. Μαρίνα Κοντοτόλη (Βουλευτής Τρικάλων) καθώς και η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου (Γραμματέας του Παγκοσμίου ΣΑΕ).

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, αναφέρθηκε στα 16 χρόνια ζωής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, παρουσίασε το τρίτο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «ΘΕΤΤΑΛΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ» και καλωσόρισε όλους τους συνέδρους με ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών που είναι η φλόγα της συνέχισης της Θεσσαλικής παράδοσης.

Το κομμάτι των εισηγήσεων άρχισε με την κ. Πολυάνθη Γιάνναρου – Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ και Γραμματέα στην Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Β. Τσιτσάνης», η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η γνωριμία της αξίας της αυθεντικής καραγκούνικης φορεσιάς και του συμβολισμού της καθώς και η μεταλαμπάδευση στους νέους των συναισθημάτων που τη συνοδεύουν όταν τη φοράμε», συνεχίστηκε με τον κ. Αποστόλη Φιρφιρή – Πρόεδρο της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η διαχρονική παρουσία και προσφορά της Θεσσαλής γυναίκας Καραγκούνας στη διαμόρφωση της κοινωνίας και του πολιτισμού στη θεσσαλική πεδιάδα» και τελείωσε με τον κ. Απόστολο Σκοτίδα – π. Πρόεδρο του Θεσσαλικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Αμερικής ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Ο άρρηκτος δεσμός των Αποδήμων με τη μητέρα πατρίδα και η αγάπη και συμπαράσταση που είναι η κινητήριος δύναμη για τη στήριξη και την ευημερία της».

Στο Συνέδριο συμμετείχε και η Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, με τον κ. Αντώνιο Κουκουράα να παρουσιάζει το έργο και τις δράσεις της Νεολαίας.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, τιμώντας το αξιόλογο έργο δύο Θεσσαλών αποδήμων, απένειμε τιμητικές πλακέτες στην κ. Βασιλική Λασπά (Πρόεδρος του θεσσαλικού Συλλόγου Σβάινφουρτ) και στον κ. Θεόδωρο Διαμαντόπουλο (Σύλλογος Θεσσαλών Ν. Υόρκης).
Ακολούθησε πολιτιστική βραδιά στην κατάμεστη πλατεία του Παλαμά με ζωντανή ορχήστρα. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με περιήγηση στον Παλαμά και συγκεκριμένα στο Μουσείο Καραγκούνηδων Παλαμά, και στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου Ρουμ.

Πηγή: Facebook Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών