Είναι η Ελλάδα μια failed state;

Του Σωτήρη Δελή*

Το παραπάνω ερωτημα δεν είναι ρητορικό αλλά το ζούμε σε πραγματική ροη!

Πυρκαγιές, άπατες, δολοφονίες, καταπάτηση δημοσίων χωρων, σιδηροδρομικά ατυχήματα με δεκάδες νεκρούς, καταδρομες από ξενους χούλιγκανς που δολοφονούν, δέρνουν και καταστρέφουν στο πέρασμα τους, ντελιβεραδες που επιτίθενται και δολοφονούν πολίτες γιατί τους έγινε η παρατήρηση για κυκλοφορία στα πεζοδρόμια μέσα σε πεζούς σαν δαιμονισμένοι, βιασμοί, σύνορα που δεν φυλάσσονται αποτελεσματικά, αυτοκινητιστής δολοφονεί άλλον αυτοκινητιστή στην Κρήτη μετά από παρεξήγηση μεταξύ τους ενώ στην Λάρισα νταής στέλνει την αστυνομικό σύζυγο του στο νοσοκομείο κλπ.

Αυτή η βαρβαροτητα εν έτη 2023 σε καθημερινή βάση σε μια χώρα που μοιάζει διαλυμένη και ακυβέρνητη. Αυτό ακριβώς που ο αγγλικός όρος failed state στην πραγματικοτητα εννοει. Μια αποτυχημένη χώρα με ενα λαό που ζει συνέχεια στον φόβο και την πίεση!

Στις εκλογές του Ιουνίου δωθηκε στην ΝΔ και στον ΠΘ η καθαρή εντολή να ”σπάσει αυγα και να κάνει ομελέτα”. Δηλαδή να βάλει τάξη σε αυτό το άναρχο οικόπεδο που λέγεται Ελλάδα και που ο καθένας κάνει στην κυριολεξία ότι του κατέβει.

Μέσα σε αυτό το σαμελσουριο του εγκλήματος και της σαπίλας η κυβερνηση απλά προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με επικοινωνιακές τακτικές με υπουργούς, αυτόν της Προστασίας του Πολίτη, που αρνούνται να παραιτηθούν επιμένοντας να ”φορτώνουν” τις ευθύνες τους στους κατώτερους της ιεραρχίας. 

Αυτα τα ανείπωτα συμβαίνουν σε ενα πολιτικό συστημα που οι πολιτικοί αρχοντες κινούν τα πάντα και τους πάντες χωρίς προσωπική ευθυνη!

Αυτό που σήμερα ζει ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κληθεί Δημοκρατία. Απλά είναι μια ρευστή κατάσταση ενα αλαλούμ που ”επιτρέπει” στον καθένα να βρίσκει ”το δικιο του” με τον τρόπο του δηλ με μαχαίρια, περίστροφα, σιδερογροθιές κλπ. Όταν μια Δημοκρατία φτάνει σε αυτό το επίπεδο τότε έχει καταλυθεί και αντικατασταθεί από την Βιαιοκρατια!

Και ας κυτταξουμε την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που η κυβερνηση κατά κόρον επικοινωνεί ”όπου σταθεί και όπου βρεθεί”. Μα αλήθεια ποιος μα ποιος θα επενδύσει στη χώρα χωρίς νόμο, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς δημοκρατία; Μια χώρα μπαχαλο.

Γιατί πρώτο μέλημα μιας Δημοκρατίας είναι η προστασία της κοινωνιας της και του Κράτους που υπηρετει. Αυτό σήμερα εκ των γεγονότων δεν υπάρχει.

Ακόμη και τα σημερινά δειλά θετικά οικονομικά βήματα απειλούνται από αυτή την κατάσταση και σε λίγο θα γυρίσουμε και παλι σε αυτα που ξέραμε. Μνημόνια!

Τα ιδια μπορούμε να ισχυριστούμε και για την αμυντική μας πολιτική, την εξωτερική μας πολιτική, την κοινωνική μας μας πολιτική, την εκπαιδευτική μας πολιτική κλπ. Γιατί εάν δεν υπάρχει νομος και τάξη δεν υπάρχει τιποτε. 

Απλά χάος και αναρχία όπως το ζούμε, το βλέπουμε, το διαβάζουμε.

Για το λόγο αυτό ο ΠΘ θα πρέπει να τιμήσει την εμπιστοσύνη που αυτός και η Κυβερνηση του έλαβε από τους Έλληνες πολίτες. Οι πολίτες θέλουν να δουν ”χιλιάδες σπασμένα αυγά”, ”χιλιάδες ομελέτες” γιατί το πράγμα δεν παει άλλο. 

Μέχρι στιγμής δειχνει πως αυτός και η κυβέρνηση του φοβάται!

Άλλωστε και η επικοινωνιακή πολιτική και των κούφιων υποσχέσεων έχει τα σύνορα της. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας τα έχει ξεπεράσει από καιρό. 

Το λεγόμενο επιτελικό κράτος δείχνει πλέον σε καθημερινή βάση την ανικανότητα του!

Σωτηρης Δελης

επ μέλος της Σουηδικής Βουλής

Σουηδία