Κοροναϊός: Εξαπλώνεται και στην Ελλάδα το στέλεχος «Έρις» – Αύξηση των εισαγωγών

Συνολικά 45 κρούσματα του στελέχους «Έρις» του κοροναϊού έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το επταήμερο που έληξε στις 6 Αυγούστου καταγράφηκε επίσης αύξηση των εισαγωγών στις 469, έναντι 321 το προηγούμενο επταήμερο.

Σε περίπου σταθερά επίπεδα παραμένουν οι θάνατοι, οι οποίοι έφτασαν τους 22, συγκριτικά με 24 το επταήμερο που προηγήθηκε.

Τι γνωρίζουμε για την Έριδα

To στέλεχος «Έρις», ή EG.5.1, είναι νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον που σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές αντιστοιχεί σήμερα περίπου στο 20% των δειγμάτων από ασθενείς Covid-19 στην Ασία, 10% στην Ευρώπη και 7% στη Βόρεια Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «στέλεχος ενδιαφέροντος», όχι όμως ως «στέλεχος ανησυχίας».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο, ωστόσο όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ η εξάπλωση της Έριδας στη Βρετανία συνοδεύτηκε από αύξηση των νοσηλειών, κάτι που σημαίνει ότι το στέλεχος μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές της Όμικρον.

Στην Κρήτη τα περισσότερα κρούσματα

Από τα 45 δείγματα που έχουν βρεθεί θετικά στην Έριδα τις τελευταίες εβδομάδες, τα 35 προέρχονται από την Κρήτη, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα η Έριδα αντιστοιχούσε σε 11 από τα 12 δείγματα που εξετάστηκαν στην Κρήτη.