Η Λίνα Μενδώνη ανακαλεί την παραχώρηση από την Μελίνα Μερκούρη του «σπιτιού» του ΣΕΑ

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με απόφαση που υπογράφει η ίδια και η οποία «ανέβηκε» στη Διαύγεια το απόγευμα της Παρασκευής 11 Αυγούστου, ανακαλεί την παραχώρηση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Ερμού 134-136. Την παραχώρηση αυτή είχε κάνει, με δική της υπουργική απόφαση η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη το 1982.

Η απόφαση της Λίνας Μενδώνη υπογράφηκε και δημοσιεύτηκε πριν καλά καλά η διοίκηση του ΣΕΑ προχωρήσει στην κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που της είχαν ζητηθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για τα οποία είχε ζητήσει προθεσμία για να μπορέσει να τα συγκεντρώσει, λόγω και των θερινών διακοπών.

Αφορμή για την ενέργεια αυτή της υπουργού Πολιτισμού ήταν η πραγματοποίηση εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του ΣΕΑ με αφορμή το πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, για την οποία εκδήλωση είχε ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις από τη διοίκηση του ΣΕΑ. Η υπουργός Πολιτισμού επικαλείται στη σχετική υπουργική απόφαση το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε «εκδήλωση ανοικτή προς το κοινό, χωρίς άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και χωρίς την καταβολή τελών υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κατά παράβαση του ν. 4858/2021 (άρθρο 46)». 

Η υπουργός Πολιτισμού θεώρησε «επιβαρυντική συνθήκη» το γεγονός ότι έγινε εκδήλωση για ζήτημα που «απέκτησε πολιτικές διαστάσεις» και μάλιστα εκδήλωση που «ελάμβανε θέση επί του ζητήματος». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «επιβαρυντική συνθήκη συνιστά το γεγονός ότι, εν γνώσει του Σ.Ε.Α., η εκδήλωση εντός δημοσίου ακινήτου-μνημείου, δεν συνδέονταν ούτε με τα επιστημονικά, εργασιακά και οικονομικά συμφέροντα των αρχαιολόγων-μελών του Σ.Ε.Α., ούτε με την αρχαιολογία, τις αρχαιότητες, τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ούτε με τις επιστήμες, τις τέχνες και τις πολιτιστικές δράσεις, αλλά αφορούσε σε πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, η δε εκδήλωση ελάμβανε συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, όπως προέκυπτε ήδη από τον τίτλο αυτής».

Η υπουργός στην απόφασή της, την οποία η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτηρίζει εκδικητική και ζητά την ακύρωσή της, επικαλείται ότι στην εκδήλωση αυτή υπήρχε «απαραίτητη συνεισφορά» των επισκεπτών, παρότι τόσο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όσο και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ τέτοια αναφορά στην πρόκληση – αφίσα για την εκδήλωση ή οποιαδήποτε οικονομική «συνεισφορά».

Πηγή:in.gr