Εκδήλωση αναγόρευσης Μεγάλων Ευεργετών και Εταίρων του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Απόδοση τιμών στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»και σε απόδημους για την εθνική τους προσφορά

Σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2023 η καθιερωμένη τελετή αναγόρευσης μεγάλων ευεργετών και εταίρων, που αποτελούν τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που απονέμει το Ίδρυμα σε αυτούς που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες προς αυτό ή στην ιστορική μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Νικόλαος Παπαδάκης, «το 2004 ξεκίνησε ο θεσμός απόδοσης τιμών σε κορυφαίους Έλληνες της Ομογένειας οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο Ίδρυμα αλλά και στην ιστορική μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το έργο και η προσφορά τους επιβάλλεται να αναγνωρίζεται και συνδέει το Ίδρυμα με την ελληνική Ομογένεια ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι αναδεικνύει και επαναφέρει στην επικαιρότητα το μεγάλο έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου στον διεθνή χώρο».

Σε Μεγάλο Ευεργέτη και Εταίρο του Ιδρύματος αναγορεύθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την διάκριση παρέλαβε ο Πρόεδρος του Αεροδρομίου, Ριχάρδος Λαμπίρης, ο οποίος επεσήμανε ότι: «η συνεργασία με το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” υπάρχει από την αρχή του αεροδρομίου και έχει μεγάλη αξία για εμάς. Αυτό που προσφέρει το Εθνικό Ίδρυμα στη χώρα αναδεικνύοντας το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι πολύ σημαντικό, όπως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κεντρική πύλη εισόδου στη χώρα μας, το Αεροδρόμιο Αθηνών, έλαβε το όνομα του μεγάλου πολιτικού, που μεταξύ όλων των άλλων έργων του, έθεσε τα θεμέλια της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Λαμπίρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξία που έχει η πολιτική του Βενιζέλου ακόμα και στις μέρες μας αλλά και στη σημασία του έργου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στη συνέχεια, έγινε η αναγόρευση του Νικόλαου Καστρινάκη, Γενικού Επόπτη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Αυτό το Ίδρυμα είναι γνωστό σε όλους για την ποσότητα αλλά πρωτίστως για την ποιότητα του έργου που παράγει. Το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου όπως ο ίδιος το έχει εκφράσει διαθέτοντας όλο του το πυρ, σωματικό και ψυχικό, για την επίτευξη των στόχων του, αποτελεί πρότυπο για μένα. Ο τρόπος που έζησε και ο τρόπος που διαχειρίστηκε γεγονότα και καταστάσεις στην εποχή του, έχουν πολύ μεγάλη αξία και μπορούν να γίνουν οδηγός για τον καθένα από εμάς».

Ο κ. Καστρινάκης ανέφερε τα προσωπικά και οικογενειακά του βιώματα σε σχέση με τον Βενιζέλο, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για πολλούς Έλληνες ο Βενιζέλος διασφάλισε αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο, την ελευθερία.

Ακολούθησε η αναγόρευση του κ. Ιάκωβου Μπούτζουκα, πρ. προέδρου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, ο οποίος τόνισε την κοινή ευθύνη που έχουν οι παγκρητικές ενώσεις ανά τον κόσμο και το Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” να παραδώσουν στα παιδιά, στην δεύτερη, τρίτη και τέταρτη γενιά ομογενών, τους λόγους για τους οποίους είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και τα στοιχεία που κάνουν την ιστορία μας τόσο σπουδαία.

Τέλος, εταίρος αναγορεύτηκε ο κ. Αναστάσιος Τάμης, Διευθυντής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικών Ερευνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Παράρτημα του Ιδρύματος στην Αυστραλία ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ανέδειξε τον ρόλο της μάθησης για τη διατήρηση της ιστορικής ταυτότητας αναφέροντας ότι: «Για τους Έλληνες της διασποράς ο Βενιζέλος είναι ένας οικουμενικός άνθρωπος, ο οποίος είχε ως στόχο όχι μόνο να μεγαλώσει τα σύνορα της χώρας μας αλλά κυρίως να διδάξει, να μεταφέρει το όραμά του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί το Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ο κ. Παπαδάκης και οι συνεργάτες του, γιατί μπόρεσαν να εντοπίσουν, να αξιολογήσουν, να τεκμηριώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν αυτό το όραμα της μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου όχι μονάχα στον ελλαδικό χώρο αλλά και στη Διασπορά».

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Πηγή:neoskosmos.com